Art i exili

0
1668

Dissabte passat es va inaugurar al Museu de l’Exili de la Jonquera (MUME) l’exposició «Art i exili. Artistes de l’exili català del 1939», tot aprofitant la celebració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. L’acte va comptar amb la presència de la consellera de justícia de la Generalitat, Ester Capella, i d’un nombrós públic. La mostra, que es perllongarà fins al 14 de juny d’enguany, aplega set artistes catalans que es van expatriar arran de la derrota republicana del 1939 o que mantingueren vincles molt estrets amb el món cultural d’un exili que fou molt llarg en el temps (ja que no finalitzà fins després de la mort del dictador, el 1977). Hi trobem obra de noms molt coneguts com Pere Calders o Avel·lí Artís Gener Tísner, però que rarament (més enllà dels especialistes) es relacionen amb el món de les arts plàstiques. I també hi ha d’altres artistes consagrats, d’una gran qualitat, però que, precisament per la circumstància de l’exili, són molt poc coneguts a Catalunya, com Francesc Camps-Ribera, Enric Climent, Pompeu Audivert, Marcel·lí Porta o Toni Sbert Callao.

Aquesta exposició de la Jonquera constitueix, però, només una part del projecte, ja que també té una altra seu: el Museu de l’Empordà de Figueres. Les dues constitueixen un tot. La mostra figuerenca, que s’inaugurà el passat dia 24 de gener i que restarà fins al 5 d’abril d’aquest any, reuneix sis artistes més, també del món de l’exili, de primeríssima línia: Josep Bartolí, Roser Bru, Carme Cortés, Francesc Domingo, Francesc Moreno Capdevila i Josep Narro.

Aquest projecte expositiu amb doble seu parteix d’una selecció d’obra feta a partir de dos fons molt importants: la Donació Abelard Fàbrega i Joana Just (del Museu de l’Empordà) i el Fons Josep Narro (MUME). El primer és una important col·lecció de 97 peces de diferents autors reunides per Abelard Fàbrega (pedagog i editor exiliat a Mèxic), que donà a Figueres l’any 1983. L’altre és un grup de 188 dibuixos de Josep Narro que foren donats al MUME per Núria Zendrera fa pocs anys.

La intenció de la doble exposició és la de demostrar la categoria artística dels autors exposats i de remarcar la importància de la producció artística feta a l’exili. I també d’evidenciar que l’exili (tristament) no és cosa del passat, sinó de punyent actualitat. El color groc que impregna les exposicions no ha estat escollit a l’atzar.

El projecte es completa amb un llibre-catàleg que compta amb destacats especialistes (com Enzo Traverso o M. Lluïsa Faxedas) i que conté una àmplia mostra de l’obra exposada i una catalogació dels dos fons esmentats. El volum serà presentat el proper divendres 14 de febrer pel periodista i historiador Enric Calpena, al Museu de l’Empordà, a les 19 h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li