Albert Tomàs, un Quixot de l’Empordà

0
1683

Una fundació vetllarà per mantenir vius els seus ideals en defensa del patrimoni i de la cultura


La desaparició d’Albert Tomàs i Bassols, nascut a Vilabertran l’any 1935, va sacsejar divendres passat la societat empordanesa. Promotor de mil i una iniciatives, tant a Figueres com a la comarca, va ser un pioner i un emprenedor en el món del comerç. A començaments dels anys vuitanta del segle passat fou l’impulsor del renovat Patronat de Santa Maria de Vilabertran, el seu poble natal, que tant tenia en el cor i d’on va ser regidor de CiU al primer Ajuntament democràtic. Fou el creador de la primera associació de comerciants de Figueres (al carrer de Peralada) i exregidor del seu Ajuntament, com a independent dins les llistes del PSC (1991-1995). Patriota de pedra picada, dinamitzador cultural i mecenes, va crear una fundació que duia el seu nom i que immortalitzarà els seus ideals.

Tot i que apartat des de fa temps de la primera línia de l’activitat empresarial, era habitual –fins fa uns mesos– trobar-lo en algun acte cultural a Figueres o a la comarca. Fruit d’aquesta sensibilitat, Tomàs va crear una fundació que portava el seu nom i que va impulsar un conjunt d’iniciatives que tenien com a voluntat mantenir-la viva més enllà de la desaparició física del seu creador, amb l’objectiu d’ajudar la recuperació i la defensa del patrimoni cultural de l’Alt Empordà i el foment de qualsevol manifestació de la cultura catalana.

Nascut a Vilabertran el 1935 i establert a Llançà des de feia gairebé 20 anys, Albert Tomàs anunciava precisament en una entrevista a HORA NOVA, el mes de febrer del 2008, la creació d’aquesta fundació. «Vull que els meus béns tinguin una utilitat el dia que em mori i he pensat que aquesta era la millor opció», afirmava. La Fundació Albert Tomàs i Bassols ha finançat, durant tots aquests anys, l’edició de diversos llibres, excavacions arqueològiques, beques d’estudi i moltes altres iniciatives culturals i socials.

La dèria del seu promotor era donar un ús a la seva residència de Cap Ras, a Llançà, a algun tipus d’activitat cultural que donés continuïtat al seu llegat. L’espai d’habitatge, de 1.000 metres quadrats de construcció i amb una superfície semblant de jardí al seu voltant, està farcit de llibres i de col·leccions de tota mena, degudament classificades en els darrers anys. En algun moment havia apuntat la possibilitat, un cop difunt, que l’immoble pogués ser visitat, degudament condicionat, i complementat amb un servei de restaurant de nivell. Ara hauran de ser els seus marmessors els encarregats de decidir els usos i, sobretot, les possibilitats de tot aquest patrimoni.

DE VILABERTRAN A FIGUERES. Nascut a Vilabertran el 8 d’abril del 1935, en el si d’una família arrelada a la població des de diverses generacions, va fer els primers estudis a l’escola del poble i després a Figueres, a la reconeguda acadèmia Pey. Des dels 14 anys que es va posar a fer de pagès, ajudant els pares a l’horta, però per circumstàncies de la vida el 1958 va obrir, amb un soci, el seu primer establiment de venda d’electrodomèstics al carrer Ample de Figueres. El desembre del 1961 va estrenar, ja tot sol, una nova botiga al carrer Monturiol, al xamfrà amb el mateix carrer Ample.

La marca Electro-basar Albert va prosperar molt aviat, essent un exemple pioner de dinamisme, modernitat i qualitat aplicant tècniques, en aquells moments, innovadores en publicitat i promoció. Amb l’obertura d’un supermercat al carrer de Peralada pel desembre de 1965 –transformat més tard en botiga de discos–s’inicià una etapa d’expansió primer a Figueres, després a Llançà, Girona i, en determinades activitats, arreu de Catalunya. Com va empresari va donar suport, des del primer moment, a diverses iniciatives culturals i artístiques.

L’any 1995, als seixanta anys, coincidint amb un incendi fortuït que va afectar la botiga del carrer de Peralada, Albert Tomàs va decidir «posar fi a l’activitat a què, al llarg de 37 anys, tants esforços havia dedicat, la qual li havia proporcionat maldecaps, però també moltes satisfaccions i moments agradablement inoblidables», com recorden des de la seva Fundació. En el món comercial, va ser impulsor de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer de Peralada i de l’Associació de comerciants Rovell de l’Ou, de les quals en va ser president. També va col·laborar en la creació de la Federació de Comerç de Figueres.

Les arrels de Vilabertran, però, les va mantenir ben vivies. Un dels seus objectius era la promoció del conjunt monumental de Santa Maria, pel qual ja es va interessar de molt petit de la mà del recordat mossèn Josep Pujadas, llavors rector a la població. M’explicava que «l’any 1974 vaig convocar el premi periodístic Establiments Albert, promogut per la botiga que tenia a Figueres, per a treballs que havien de glossar aspectes del seu conjunt monumental. Al lliurament dels premis vaig aprofitar l’avinentesa per fer una proclama reclamant el salvament i restauració de l’antiga canònica. Els actes aconseguiren un efecte molt positiu, ja que es va reorganitzar el vell Patronat de Santa Maria de Vilabertran».

Tomàs s’integrà al Patronat des d’aquell moment i va viure i patir tots els problemes i totes les restauracions del conjunt, formant-ne part de manera ben activa, fins al punt d’haver comprat el terreny conegut com l’Hort de l’Abat perquè no anés en mans de forasters, tot esperant poder fer el traspàs definitiu a la Generalitat. Durant la transició democràtica fou el president del Patronat i es van multiplicar les gestions per posar fre a la degradació del monument i el seu entorn. Quan la Generalitat va crear l’actual Patronat de Santa Maria de Vilabertran, a la dècada dels vuitanta, la lluita d’Albert Tomàs, que aleshores era regidor a l’Ajuntament del seu poble, la defensa del monument es va assumir des del Govern de Catalunya, essent nomenat patró, càrrec que va exercir molts anys. Descasi en pau aquest emprenedor, tossut, idealista, patriota, lluitador incansable pels seus ideals al servei de la cultura i del país. Un Quixot de l’Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li