Xuriguera i Faixedas faran el pregó de la Festa Major de Sant Llorenç, a Castelló

0
1422

Es faran prop d’una quarantena d’activitats per celebrar la festivitat entre el 8 i l’11 d’agost


Castelló d’Empúries ja ho té tot a punt per celebrar la festa major de Sant Llorenç, del 8 a l’11 d’agost. La setmana passada, l’alcalde del municipi, Salvi Güell, i el regidor de Festes, David Garre, van presentar la programació fent un repàs dels actes organitzats i també van desvelar, finalment, el secret més ben guardat: la identitat del pregoner de la festa: Xuriguera i Faixedas. El popular humorista i actor teatral serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la festa dijous, 8 d’agost, a la plaça dels Homes a les 18.30 h. Un cop acabat el pregó hi haurà el llançament del coet d’inauguració.

LA PROGRAMACIÓ. El municipi ofereix quatre dies farcits d’activitats per a tots els públics, com ara activitats culturals, balls, concerts, etc., entre els quals destaquen l’actuació del grup musical de punk rock anglès The Toy Dolls, que encapçala l’oferta musical de la nit jove.

Tal com hem dit, el tret de sortida serà el pregó i tot seguit hi haurà mitja audició de sardanes amb la Cobla Rossinyolets i la inauguració de la mostra d’artistes locals i de l’exposició «Castelló d’Empúries, retalls de la nostra història» a la capella del convent de Santa Clara. Destaquen que en el pati-hort del convent se servirà un còctel d’obertura de la festa major amb acompanyament musical. A la basílica, a les 20 h, hi haurà la visita teatralitzada La comtessa Marquesa i el cavaller Ramon d’Empúries. Art, comtes i llegendes. I prèviament, a les 11 h, les 12 del migdia i les 6 de la tarda, s’oferiran les visites guiades «La catedral de l’Empordà, la construcció d’una església gòtica» i «Els secrets més ben guardats de Castelló d’Empúries». Pel que fa a la nit, es viurà la nit de música amb Pawn Gang, Lennis Rodríguez, 31 FAM i DJ MakenRow. I a les 10 h hi haurà l’actuació de Privat Ensemble dins el marc del 3r Festival Nàutic Jazz a la Pl. de les Palmeres, envelat del Club Nàutic.

TAPES A LA FRESCA. Es farà divendres, 9 d’agost, a les 8 del vespre al carrer de Sant Francesc i Ecomuseu-Farinera, la VI Tapes a la Fresca i Fira de Degustació de vins i caves dels cellers de la DO Empordà. A banda, a partir de les 21.30 h a l’aparcament de l’Ecomuseu-Farinera hi haurà ball amb l’orquestra La Chatta. I nit jove a la pista poliesportiva (informació a la pàgina següent).

DESPERTADA AMB FUSELLERS. Aquesta és una de les activitats tradicionals de la festa. Dissabte, 10 d’agost, a les 9 h es farà pels carrers i places del centre històric la despertada amb els fusellers de Castelló d’Empúries. De 10 a 21 h hi haurà parada de venda de samarretes i bitllets de bus de l‘ANC per la Diada Nacional. I a les 11 h, missa solemne en honor a Sant Llorenç. Serà una missa cantada i cants litúrgics a càrrec de la Coral Castellonina, dirigida per Martí Fontclara i l’acompanyament de Pau Riuró a l’orgue.

XXXV TROBADA DE GEGANTS. Hi participaran la Colla Gegantera de Castelló d’Empúries i altres colles convidades i la plantada serà a les 18 h al passeig de les Oques. A les 19 h es farà per les places i carrers del centre històric la gran cercavila de gegants i capgrossos, que acabarà davant la portalada de la basílica de Santa Maria amb la presentació de les colles i una ballada general. Cal destacar que a les 19 h hi haurà un concert d’orgue a càrrec d’Ismaele Gatti, amb obres de Bach, Mendelssohn i Petrali, entre altres.

CORREFOC. A les 22.30 h començarà, per les places i els carrers del centre històric, la tabalada amb la banda de percussió d’Els Senyors del Foc. A les onze de la nit, des de la plaça de les Monges, inici del correfoc «Prometeu i el foc», a càrrec d’Els Senyors del Foc. Podeu participar en el concurs d’Instagram amb l’etiqueta #prometeufoc i mencionar @senyorsdelfoc. Un cop acabat el correfoc, a la pista poliesportiva exterior de la Sala Polivalent, Concert Jove (més informació a la pàgina següent).

ACTUACIÓ CASTELLERA. El diumenge 11 d’agost començarà a les 11.30 h amb l’actuació castellera amb la Colla Castellera els Vailets de l’Empordà. A la tarda hi haurà sardanes amb la Principal de la Bisbal a la plaça i també festa de l’escuma infantil amb l’Espumeti a l’aparcament del Pont Vell, i seguidament animació infantil amb El Pot Petit a l’aparcament de la llar d’infants municipal, al passeig de les Oques. D’altra banda, el diumenge hi haurà fira d’artesania, a la Llotja i la plaça Joan Alsina, des de les 5 de la tarda fins a les 11 de la nit. I finalment, a les 23 h es farà el castell de focs d’artifici davant del centre d’atenció primària (CAP) de Castelló d’Empúries.

LA FESTA JOVE, DE LUXE. Castelló d’Empúries ha presentat un cartell d’allò més ambiciós per celebrar la Festa Jove, en el marc de la Festa Major de Sant Llorenç. La Festa Jove se celebrarà (la primera nit) divendres, 9 d’agost, a la pista poliesportiva exterior de la Sala Polivalent amb l’actuació de grups com ara Crim, The Toy Dolls o Talco. Cal destacar que la mítica banda anglesa de punk i rock, The Toy Dolls, oferirà la seva actuació exclusiva a Catalunya. D’altra banda, el reconegut grup italià Talco actuarà també divendres. Aquesta és una formació nascuda a Venècia i el seu estil musical es pot definir com a patchanka combat-ska-punk, la forta presència d’instruments de vent li dona un caire molt dinàmic i folklòric i converteix els seus concerts en autèntiques festes. Les seves lletres estan carregades d’un alt contingut polític, seguint la línia dels també italians Banda Bassotti. Temes com la xenofòbia, l’anticapitalisme, l’antiimperialisme i l’antifeixisme són tractats habitualment en les seves cançons. Actualment s’estan començant a fer ressò dintre del panorama musical europeu.

NIT JOVE DISSABTE. Una nova nit de concerts de luxe: Roba Estesa, Doctro Prats i Pelukass. Les primeres a pujar a l’escenari seran Roba Estesa, un septet musical femení i feminista català que va néixer el 2013 al Camp de Tarragona Canten en català i fusionen el folk, la rumba, les cançons tradicionals i les cançons d’autora. I el plat fort de la nit serà Doctor Prats, el grup de moda del panorama català. Doctor Prats va néixer l’any 2015 amb la intenció de ser únicament un grup virtual. Aquest mateix any van treure el seu primer disc. Finalment el seu single Tu fas va ser la cançó en català més difosa a les principals radiofòrmules de Catalunya del novembre del 2018 fins al febrer del 2019.

  • Pots consultar tota la programació, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li