Xavier Bosch: “Els escriptors hem teletreballat abans que s’imposĂ©s el teletreball”

0
480

Protagonista de la sisena sessiĂł del cicle Punt de Lectura celebrat als jardins de la Societat La ConcĂČrdia d’Agullana


L’any 2015 Xavier Bosch va publicar AlgĂș com tu, i els seus lectors, avesats a llegir les aventures de l’investigador Dani Santana, van descobrir una dimensiĂł molt mĂ©s intimista d’aquest autor. En aquest cas el tema de l’amor era l’epicentre del relat.

L’ùxit de vendes d’aquella obra es va repetir amb Nosaltres dos i amb Paraules que tu entendrĂ s, escrites tambĂ© des d’aquest plantejament mĂ©s emocional i centrades una en el tema de l’amistat i l’altra en l’amor d’una parella de 50 anys.

El mes de març d’aquest 2021, Bosch va publicar La dona de la seva vida, un relat que aborda el tema de l’amor fraternal i que recupera la presĂšncia d’un personatge que fa periodisme de recerca, el qual afirma: «Quan la justĂ­cia fa aigĂŒes, ens queda el periodisme». El relat tĂ© un component d’intriga i acciĂł molt proper al de les seves primeres novel·les.

La dona de la seva vida desborda la dimensiĂł intimista dominant en les darreres novel·les i planteja un tema impactant, el dels nens robats, i com ha tractat aquest tema la justĂ­cia a l’estat espanyol.

Amb una veu clara, contundent en les seves afirmacions, dominador del tempo narratiu, Xavier Bosch va congregar un centenar d’assistents a la 6a sessiĂł del cicle Punt de Lectura i els va atrapar amb les seves reflexions relatives a com entĂ©n el fet d’escriure i al tema punyent dels nens robats, clau en la trama de la novel·la, perquĂš en Joel, un dels tres germans protagonistes, investiga sobre el tema i aixĂČ sacseja la vida familiar.

Preguntat sobre el perquĂš la novel·la estĂ  estructurada en trenta-tres capĂ­tols, en cada un dels quals el tĂ­tol correspon a una frase extreta del mateix capĂ­tol, Bosch va comentar «jo tinc clar que tot relat s’ha d’estructurar en tres parts, seguint aquell esquema clĂ ssic de plantejament, nus i desenllaç. Habitualment calculo que necessitarĂ© aproximadament uns deu capĂ­tols per a cada part i d’aquĂ­ la xifra resultant. A mĂ©s, quan escric no començo mai un nou capĂ­tol fins que dono com a definitiu l’anterior».

En relaciĂł als tĂ­tols de cada capĂ­tol va explicar «escriure sempre ha sigut un treball solitari, de fet, els escriptors hem teletreballat abans que s’imposĂ©s el teletreball, i aixĂČ fa que has de buscar formes de fugir de la rutina. Jocs que et diverteixin i que ofereixes al lector atent perquĂš la lectura se li faci mĂ©s agradable, i aquest en seria un exemple.»

Convençut del fet que des de la literatura es pot fer molta feina de denĂșncia, Xavier Bosch va explicar que «Quan dirigia l’Avui, havia assolit un objectiu professional molt important, perĂČ va arribar un moment que no m’ho passava bĂ©, que la feina era bĂ sicament de gestiĂł, i jo aspirava a escriure. Per aixĂČ vaig recordar el que em va dir el Dalai Lama sobre la felicitat: “Si gustar repetir, si no gustar no repetir”. I vaig decidir dimitir i dedicar-me de ple a escriure.»

Sobre el dels nens robats, Xavier Bosch va comentar que el va descobrir quan feia el programa Àgora, i que des d’aleshores se li ha anat apareixent com un exemple de mala praxi per part de la justĂ­cia espanyola, i per aixĂČ ha decidit tractar-lo des de la novel·la.

En la seva xerrada al Punt de Lectura, Bosch va donar molts detalls i exemples relatius a aquest tema que, va explicar, «tot i que segons l’ONU Ă©s un crim de lesa humanitat, a Espanya prescriu, i aixĂČ genera impunitat per a aquells que van estar al darrera de milers de casos de nens robats».

Expert en temes de comunicaciĂł, Bosch aprofita la novel·la per compartir amb el lector algunes reflexions sobre les diferĂšncies entre el format informatiu seguit pels diaris enfront del de la televisiĂł, i per denunciar tambĂ© el fet que els mitjans han tractat el tema dels nens robats d’una manera molt puntual i poc decidida.

«Cada famĂ­lia tĂ© els seus silencis i cada paĂ­s tambĂ©, i la literatura Ă©s una bona eina per trencar-los quan darrera d’aquests silencis s’hi amaga la injustĂ­cia», va concloure.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li