Xavier Barranco: «Portbou és el diamant en brut de la Costa Brava Nord»

1
1335

«L’oferta és molt variada i està enfocada al turisme ‘slow’, familiar i no massificat», explica l’alcalde


Com explicaria el poble de Portbou a algú que no l’ha visitat mai?
Jo diria que Portbou és el diamant en brut de la Costa Brava Nord: molta gent el relaciona amb l’estació, la duana, la frontera…, però més enllà d’aquests espais, Portbou és un dels pocs reductes amb el seu litoral completament verge que queden en aquesta part de la costa, amb un paisatge impactant, molt potent, de penya-segats que es despengen sobre el mar des d’alçades increïbles i s’endinsen en les aigües cristal·lines.

Quins llocs d’interès en destacaria per visitar?
La costa és impactant, la seva potència i bellesa és tal que et deixa sense paraules.

Quina oferta turística hi podem trobar?
L’oferta és molt variada i està enfocada al turisme slow, familiar i no massificat. Si es vol fer turisme industrial, l’estació del ferrocarril és un espai indefugible, també hi tenim els espais de memòria que fan referència a l’exili i que conviden a fer excursions dins el poble però també transfrontereres. Hi ha rutes que segueixen restes megalítiques, el castell de Querroig i una xarxa de camins i senders de muntanya que inclouen el GR-92, que en el tram ibèric comença a Portbou, i també estem promocionant les rutes ciclables amb e-bike i transfrontereres amb els nostres veïns de Cervera de la Marenda.

Per descomptat, recomanem la visita al Memorial Passatges de Dani Karavan en memòria de Walter Benjamin i el cementiri maçó de Portbou que acabem de completar amb informació en línia a través de codis QR.

Aquest estiu consolidarem una nova oferta de caiac i enocaiac, realment innovadora, divertida i interessant. Al port de Portbou hi ha empreses i entitats que oferiran activitats de vela lleugera i submarinisme aquest estiu.

Quin patrimoni arquitectònic o bé cultural no es pot perdre el visitant?
El rastre de l’esplendorós passat noucentista de Portbou es pot observar a peu de carrer en les cases dels agents de duanes, algunes d’elles amb clares reminiscències maçones, com la Casa Herrero o Can Piera. També és important entendre l’estació, el barri més antic, a tocar de l’estació, amb les cases dels pioners, i la majestuosa església neogòtica de Santa Maria, construïda i donada per Claudi Planàs (president del ferrocarril MZA del moment). També hi ha una petita joia oculta que molt poca gent coneix i que és el pantà de Portbou, que és visitable i, a més, és una excursió molt agradable.

Quins projectes ha pogut tirar endavant el govern durant el darrer mandat?
El primer i més important ha consistit a sanejar l’economia municipal, que presentava un deute insostenible i que ha requerit molts esforços. Dit això, hem pogut desencallar la construcció de la Casa Walter Benjamin a l’antic ajuntament, i estem en procés de modernitzar tot el sistema de potabilització d’aigua. En breu, s’iniciarà la construcció de l’edifici del port de Portbou i del camí d’emergència que permetrà tancar un nou itinerari costaner. Tenim la ferma intenció de cobrir el tram de la riera més proper al nucli urbà per allunyar el perill de riuades i poder-hi construir una extensió del passeig a sobre. També hem fet una aportació molt important en els fons DUS 5000 Fons Next Generation, que si arriben, faran de Portbou una autèntica smart city del tot sostenible.

Mirant el futur, cap a on camina el municipi de Portbou?
Hem fet una aposta molt decidida pel turisme de qualitat amb la marca «Portbou, el mar dels Pirineus», que està donant molt bons resultats. La idea és generar noves sinergies que ens permetin proporcionar una oferta de qualitat als nostres visitants, basada en experiències en el medi natural, de caire familiar i certament exclusives. També estem treballant projectes molt interessants amb ADIF i les empreses vinculades a la logística i el ferrocarril ubicades a l’estació de Portbou, que promouran la formació dels joves en el món del ferrocarril i la logística, que són dos mercats laborals en clar creixement i de futur. Portbou té molts avantatges: bona comunicació per ferrocarril i carretera, bons serveis a les persones, activitat econòmica i cultural sostinguda estiu i hivern, un entorn natural privilegiat i tranquil·litat. Molta gent ho està veient, ho valoren i cada vegada són més els joves que decideixen instal·lar-s’hi, tot i que, actualment, l’oferta d’habitatges al municipi és molt limitada.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Portbou, aquí

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Oriol
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Oriol
Convidat
Oriol

Y tú Xavi su impureza …