Volen ampliar en 14.749 m2 la superfície de l’hospital, i habilitar-hi un heliport i una UCI

0
722

El projecte també aposta per traslladar l’accés principal a l’edifici est i potenciar les habitacions individuals, entre d’altres


La presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà (FSE), Agnès Lladó; el director gerent de l’entitat, Martí Masferrer, i els responsables del despatx Vitaller Arquitectura van presentar ahir el pla director que preveu transformar l’hospital de Figueres, el centre sociosanitari Bernat Jaume i tot el seu entorn. Es tracta d’un projecte a llarg termini que, amb un cost estimat de 23.389.000 euros, preveu afegir 14.749 m2 de nova construcció a la superfície actual de les instal·lacions (passaran dels 29.031,15 m2 als 43.780). Una ampliació pensada per satisfer les noves demandes provocades per l’evolució demogràfica, tecnològica i mèdica de les últimes dècades.

Entre els objectius prioritaris del pla director hi ha crear circulacions ordenades per tot el recinte, agrupar la zona ambulatòria, ampliar el nombre d’habitacions individuals, augmentar l’assistència a la gent gran, i cobrir les demandes i funcionalitats de present i futur. I per aconseguir-ho, un dels trets distintius del projecte és el canvi d’orientació de l’hospital: l’entrada principal es traslladarà de la ronda el Rector Arolas al carrer Glòria (a l’edifici est), i això obligarà a replantejar tots els serveis del centre. Amb el 2040 com a horitzó, està previst que el pla s’executi en tres fases. La primera, que se centrarà en la planta baixa de l’hospital, començarà ja aquest 2021 i s’allargarà fins el 2023. Amb un pressupost de 3.186.000 euros, es construiran una cuina, una cafeteria més gran, i una zona d’atenció a l’usuari que aglutinarà diferents serveis.

La segona fase, que costarà uns 9.516.000 euros, s’hauria d’executar entre el 2024 i el 2030. Totes les consultes externes es concentraran a l’edifici est, s’habilitarà un heliport al teulat d’aquest mateix edifici, s’augmentarà la superfície de l’àrea quirúrgica, s’ampliarà el servei d’urgències, es reconvertirà l’actual Unitat de Monitoratge (UMO) en una Unitat de Crítics (UCI), i s’ampliarà el servei de Radiologia per a la futura creació del Centre de Diagnòstic per a la Imatge.

I la tercera fase, programada entre el 2031 i el 2040, permetrà crear noves unitats d’hospitalització que tancaran la U de l’edifici central. En total hi ha previst construir 40 habitacions noves. Però no s’incrementarà el nombre de llits, sinó que es passarà de les 47 habitacions individuals que hi ha ara a les 75. En aquest cas, el cost estimat és de 10.687 euros.

Paral·lelament, el Pla Director preveu la reserva d’uns terrenys a tocar del carrer Cusí i la ronda Rector Arolas per a la futura construcció de l’Institut de Recerca, Centre d’Innovació i Espai de divulgació.

Aquesta, però, és una primera proposta que ara se sotmetrà a un procés de participació intern i extern. D’entrada, els professionals de la Fundació hi podran fer aportacions fins el 16 de juliol. I amb aquest objectiu ahir també es va inaugurar una mostra amb els plànols i tota la informació del Pla Director. Més endavant la mostra s’exposarà a l’entrada principal de l’hospital i a la seu del Consell Comarcal perquè els ciutadans també hi puguin fer aportacions. I un cop tancat aquest procés, l’equip redactor incorporarà al pla les esmenes que consideri oportunes, perquè després el Patronat de la FSE el pugui aprovar definitivament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li