Visita a les profunditats de la Jonquera

0
766

L’Ajuntament i el MUME divulguen un itinerari entre búnquers apte per a tota mena de públics


La Jonquera fa valdre la situació fronterera per convertir-se en un lloc amb història i amb històries. Uns tresors que sovint es troben ocults, com és el cas dels seus búnquers, construccions militars que tenien un objectiu precís: atrinxerar un exèrcit per millorar la seva defensa, tant els actius humans com els armamentístics.

En concret, des de l’Ajuntament –la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme– i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) divulguen una ruta que passa per sis estructures d’aquesta mena, tot i que actualment només dues són visitables: la M21 CR10 (Metralladora 21 del Centre de Resistència 10) i la M22 CR10, ambdues creades l’any 1943 i de valor singular, ja que els interiors estan més ben acabats: arremolinats i pintats. Es tracta d’un itinerari circular de 4,54 quilòmetres i amb sortida i arribada al MUME, apte per a tots els públics i que es pot realitzar en una hora.

Els búnquers són d’estil niu de metralladora i compten amb un accés i una boca de metralladora per cobrir la direcció nord-est (M21 CR10) i nord (M22 CR10) al costat esquerre de la N-II. L’M21 compta amb un passadís i dues habitacions amb funcions de dipòsit d’armament, rebost i refugi de personal a la planta baixa, mentre que l’M22 també disposa de dues habitacions, en aquest cas una de gran i una de petita, destinada a les mateixes funcions. Les dues construccions estan fabricades amb formigó armat i tenen acabats pintats: les parets de blanc i el sòcol, gris. La Jonquera compta amb altres búnquers, però o bé no estan adequats o bé encara no se n’ha obtingut la cessió d’ús.


  • Pots consultar la guia ‘L’Empordà a peu’, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li