Vilamaniscle s’apunta al múixing

0
2562

El poble alt-empordanès acollirà el proper mes de març la primera competició de múixing de la comarca


 

La imatge que molts tenen de les curses de trineu amb gossos de ben segur que està contextualitzada per l’ambient emblanquinat de la neu, però en cap cas esdevé una imatge global d’aquesta disciplina. El múixing, com així es coneix aquest esport, efectivament atorga molt protagonisme a les curses hivernals, amb la Pirena al capdavant, però cada vegada també té més presència damunt la terra.

És en aquesta superfície, precisament, on transcorrerà la primera edició de la Múixing Vilamaniscle, una prova inclosa dins de la Lliga Catalana que arribarà a la localitat alt-empordanesa els dies 10 i 11 de març amb intenció de consolidar-s’hi. Si més no, així ho assenyala Víctor Carrasco, organitzador de la prova, cap del comitè de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i campió del món en la modalitat d’esquijòring, un esport en el qual el competidor, a bord d’uns esquís, és empès amb l’ajuda d’un gos: «Aquesta és la primera vegada que aquest esport arriba a Vilamaniscle, però la intenció és tenir-hi continuïtat, hem tingut molta ajuda de l’Ajuntament i estem contents».

Tal com descriu Carrasco, la prova vilamanisclenca, l’antepenúltima de la Lliga, serà un recorregut «planer» d’uns 6 quilòmetres de llargada que contindrà les quatre disciplines que integren el múixing, entre les quals hi ha les curses de canicròs o de bikejoring, algunes de les modalitats més reconegudes. «La zona, envoltada de vinyes, farà que sigui una prova agraïda, un circuit bonic», explica Carrasco abans d’apuntar que des de l’organització havien treballat per afegir nous elements a l’esdeveniment, com ara una arribada als carrers del poble, tot i que finalment la idea no ha fructificat.

El múixing de Vilamaniscle, organitzat per l’Associació Espanyola de Múixers conjuntament amb Athlon Experience, pren així el relleu a la localitat de Llançà, que fa pocs anys organitzava el Canicròs Llançà.

EN AUGE. «Ara potser se li està donant més rebombori. La Pirena ens va ajudar a tenir repercussió i avui tenim més clubs i molta més gent que el practica». D’aquesta manera s’expressa Carrasco quan parla de l’evolució del múixing, un esport –i també una forma de transport– que consisteix a lliscar sobre la neu, o el terra, amb l’ajuda de gossos de tir.

El terme múixing prové de la paraula francesa marche, utilitzada per ordenar al grup de gossos que han d’iniciar la marxa, tot i que actualment aquest mot pràcticament no s’utilitza. Arrelat sobretot a l’Amèrica del Nord i al nord d’Europa, les federacions estan treballant per convertir-lo en un esport olímpic.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li