Vilafant, focus del padbol

0
1546

Una de les dues seus gironines d’aquest esport, que combina la pràctica del futbol i el pàdel, s’ubica en el municipi alt-empordanès


La combinació del futbol, anomenat com a esport rei per la seva transcendència i presència universal, i el pàdel, una pràctica cada vegada més estesa i exercida per tota mena de persones, ha de derivar, pràcticament per força, en una disciplina esportiva destinada a nodrir-se d’èxit. Estem parlant del padbol, un esport que va aparèixer a escena tot just l’any 2008, quan l’empresari argentí Gustavo Miguens, amb l’objectiu de dotar de més dinamisme el ja conegut futbol-tennis, va decidir col·locar parets al voltant de la pista, incentivant d’aquesta manera el paral·lelisme amb el pàdel.

Des de llavors, la seva expansió ha estat notòria, especialment als països americans i arreu d’Europa, des de Suècia o Dinamarca fins a Romania, França o Alemanya, tot i que també és present a llocs com Austràlia o la Xina. En el cas de Catalunya i Espanya, la seva irrupció és més incipient, però també exponencial: en aquests moments hi ha al voltant d’una trentena d’instal·lacions de padbol arreu de l’estat, una de les quals a Vilafant, que juntament amb unes pistes ubicades a Girona esdevé l’única seu de la demarcació.

«El projecte és molt nou, va obrir les portes fa només unes setmanes i per donar-lo a conèixer vam fer una promoció perquè la gent ho pogués provar gratuïtament: vam tenir les pistes plenes gairebé sempre», detalla Eric Jacobs, responsable del Padbol Vilafant. Aquest jove alt-empordanès va conèixer aquest esport fa uns quatre anys, i es pot dir que es va sentir captivat des d’un primer moment, ja que va ser el tema central del seu treball final del grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.

Ara bé, tal com explica Jacobs, durant aquesta primera presa de contacte amb el padbol no li va passar pel cap implementar-lo a la comarca, sinó que aquesta idea s’ha anat gestant amb el temps, en consonància amb l’evolució de la mateixa pràctica esportiva. De moment, aquest salt empresarial s’ha traduït en dues pistes homologades al complex esportiu de l’Àgora –hi ha espai per a una tercera, tot dependrà de l’acceptació d’aquest esport–, esdevenint així el primer projecte d’aquesta índole de la comarca i un dels deu pioners en àmbit català.

Per a Jacobs, aquest esport, «que enganxa i fa que molts repeteixin», combina la tècnica del futbol amb les instal·lacions pròpies del pàdel, «tot i que també hi ha una influència del vòlei, tenint en compte que has de jugar amb el teu company per poder tornar la pilota al contrari». Ara bé, el seu tret més característic, atès el context pandèmic on ens trobem avui dia, és la falta de contacte físic entre les dues parelles rivals, la qual cosa garanteix la distància de seguretat.

«CONSOLIDAR-SE». Com assenyala Jacobs, els temps actuals i el fet que es tracti d’una proposta efervescent fa que els objectius toquin de peus a terra. «El que volem, primer de tot, és consolidar aquest esport a casa nostra. Tenim ganes que la gent ho provi i que conegui aquest esport, que requereix una adaptació», diu.

Amb relació a l’àmbit purament competitiu, i a l’espera que es creï una federació específica que s’està gestant, l’objectiu és celebrar durant l’any vinent, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, un circuit competitiu arreu del territori català, amb diverses seus escampades pel país. Una de les quals, podria ser la vilafantenca.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li