Vila reclama el «consens constitucional»

0
1266

La sala d’actes del Cercle d’Economia va ser l’escenari de la presentació del nou llibre de Santi Vila, amb una rellevant assistència d’antics polítics, empresaris i penalistes


Vèncer i convèncer (Editorial Pòrtic) és el nou llibre de Santi Vila, que el proppassat dimecres va presentar a la sala d’actes del Cercle d’Economia, rodejat de personalitats de la política i del món de l’empresa. L’obra és un retrat de la seva experiència del judici i un relat de deu propostes per a una «reconciliació» entre Catalunya i Espanya.

La presentació es va caracteritzar per una notòria assistència d’antics membres del govern de la Generalitat de Catalunya i de l’antiga Convergència. Entre ells hi havia Felip Puig, exconseller d’Interior; Germà Gordó, exconsellera de Justícia; Lluís Recoder, exconseller de Territori i Sostenibilitat; Carles Campuzano, exdiputat a Madrid, i Miquel Roca, advocat i un dels pares de la creació de l’actual Constitució Espanyola. També hi havia Marta Pascal, senadora i cara visible del PDeCat, i Sergi Miquel, diputat de Junts per Catalunya a Madrid.

A banda dels polítics, també hi van assistir els penalistes Xavier Melero i Pau Molins, l’exdirector de l’edició catalana d’El Mundo, Álex Sàlmon; Javier Faus, president del Cercle d’Economia, i José Creuheras, president del Grup Planeta i d’Atresmedia.

Durant la presentació, Vila va estar acompanyat pel periodista Josep Cuní i el catedràtic d’Economia i exconseller Andreu Mas-Colell. Cuní va esmentar que el títol de Vèncer i convèncer és una al·lusió a les paraules de Miguel de Unamuno «venceréis pero no convenceréis», fent un paral·lelisme que per vèncer també s’ha de convèncer. També va descriure l’obra de Vila com una «crònica d’una imprudència i d’un pecat que confessa que va cometre», així com l’explicació de «la pena de sentir-se assenyalat».

El periodista va destacar que el llibre explicava com Vila ressaltava el «dret a d’equivocar-se amb la mateixa claredat que ho feia de la responsabilitat». Cuní, a les últimes paraules de la seva presentació, va definir l’obra com «un llibre d’un polític que no ha deixat de ser-ho», encara que actualment no estigui en actiu.

Tot seguit, va ser el torn de l’exconseller Mas-Colell, qui va ressaltar que se sentia molt «identificat amb Santi Vila» perquè si hagués estat al govern, hauria actuat de la mateixa manera: «Hauria aguantat fins a l’últim moment». Mas-Colell va descriure Santi Vila com «un polític nat, que ho porta a dintre i és jove» i també va assegurar que «tard o d’hora» tornaria a la política, tot recomanant-li que si ho feia prevalgués l’eix econòmic i social per sobre del nacional.

Arribà el torn de Santi Vila, que va agrair a tots els assistents que haguessin acceptat la invitació d’acompanyar-lo, fent al·lusió al consell d’un bon amic que li recomanava que es rodegés de «bones persones».

Vila va exposar que el llibre destaca que Catalunya i Espanya han de «recuperar el consens constitucional», afirmant que ha arribat el moment d’elaborar un «acord constitucional». També va ressaltar que Espanya té l’etern problema de no reconèixer que és «una nació de nacions» i que per tant ha de treballar perquè així sigui. En aquest sentit, va esmentar la proposta del seu llibre, basada en el fet que, per arribar a aquest consens, els polítics catalans haurien de participar en el govern d’Espanya: «Per què no traslladar el Senat a Barcelona, o un ministeri?».

També va fer referència al fet que hauria d’haver-hi una cocapitalitat entre Barcelona i Madrid; i al compromís de la refundació d’un projecte compartit format per persones que creguin en un projecte en què Catalunya i Espanya recuperin la convivència.

Durant el torn de preguntes dels assistents, Vila tot responent-ne una va confessar que li havia «dolgut molt el que va ocorre el 6 i 7 de setembre del 2017». També va destacar que a Catalunya en els últims tres anys havia proliferat la intolerància i deixat que s’impregnés el «virus del fanatisme».

L’acte va finalitzar amb una breu signatura de llibres de Santi Vila als assistents que li demanaven.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li