Vila, al Suprem: «Tots podríem haver sigut més responsables»

0
1321

L’exalcalde de Figueres i exconseller va respondre dimecres a les preguntes de les acusacions i de les defenses


 

Quinze mesos després de ser empresonat (només una nit, ja que va poder sortir pagant una fiança de 50.000 euros), l’exalcalde figuerenc Santi Vila va declarar dimecres al Tribunal Suprem de Madrid durant la cinquena sessió del judici contra els suposats líders del procés nacionalista. La de Vila, a qui acusen de desobediència i malversació durant la seva etapa a la conselleria d’Empresa i Coneixement, era una de les intervencions que va generar més expectació. I responent a les preguntes tant de les acusacions com de les defenses, va oferir un discurs en la línia del que sempre ha defensat: «És evident que si poguéssim tornar a l’origen prendríem les decisions d’una altra manera», va dir el figuerenc, tot afegint: «Jo lamento profundament el que ha passat, i crec que el que ha passat a Catalunya és impropi d’una societat avançada i moderna com la catalana».

Després de reiterar que el referèndum va ser finançat «per mecenatges i empresaris», Vila va lamentar que el que va passar l’1-O va ser «molt desgraciat i molt trist»: «Crec que és una ferida que ens acompanyarà tota la vida, haver vist les càrregues policials, haver vist les senyores per terra… Tots podríem haver sigut més responsables». Posteriorment, creu que «el referèndum muta clarament de referèndum a una gran mobilització política, que va tenir un gran sentit, però que personalment ja mai més vaig reconèixer com a referèndum». «Era la nostra obligació ser el govern dels més de 2 milions de ciutadans que s’havien quedat a casa», va agregar Santi Vila en la seva declaració. I pel que fa a la seva dimissió, va assegurar que la nit del 25 de novembre (dos dies abans que es declarés la DUI) l’acompanyarà tota la vida, «perquè m’acaba costant la carrera política. De moment. I potser més coses». «A partir del 25 creiem que ho hem aconseguit […] però el que havíem acordat sense publicitat, el clima de desconfiança i la tensió era tan forta que el dia següent es va tòrcer», recorda l’exalcalde figuerenc.

Aleshores, el president Puigdemont li havia encarregat que negociés amb cercles espanyols, i Vila assegura que «vam intentar fins a l’últim minut transaccionar amb el govern d’Espanya algun tipus de “parin màquines”, algun tipus de solució. Perquè només hi havia una línia vermella, que era posar en qüestió la sobirania nacional». I va acabar dient que «al final la solució a Catalunya passarà perquè els catalans podran poder votar, votaran sobre el seu autogovern».

El dia abans havia declarat la també empordanesa Dolors Bassa, que va assegurar que el referèndum no va ser un acte concloent per a la independència, sinó per impulsar la negociació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li