Víctor Puga: ‘L’Escala era un poble gran i l’estem convertint en una ciutat petita’

0
2235

Des del 2015 és l’alcalde de l’Escala, tot i que fa més de vuit anys que treballa al consistori. El batlle considera que l’equip de govern està fent molt bona feina: «Som un equip jove, cosa que no passa sovint, però estem molt ben cohesionats». De cara al 2018, l’objectiu és potenciar la cultura


 

Una de les preguntes que més es fa la gent del poble és: què passarà amb l’estany de Poma? Ja se sap quin tipus de qualificació urbanística té?
Aquest espai està absolutament protegit pel Pla general, per tant no hi ha cap mena de risc. En el futur, el 70% de l’espai de l’estany de Poma ha de ser de cessió per a l’Ajuntament, és a dir, gratuït, tal com recull el Pla general. Independentment que ara s’hi desenvolupi una activitat, el planejament garanteix que el 70% de l’espai serà públic, per tant no hi ha cap problema. L’Ajuntament de l’Escala considera que és un espai estratègic pels valors arquitectònics i naturals de l’entorn.

Per tant, ara és privat però passarà a ser públic. Però l’espai ja està protegit?
Exacte, l’espai és una mena de rectangle i el 70% del sòl i la làmina d’aigua de l’estany serà públic. I sí, ja està protegit.

D’altra banda, fa poc el municipi ha inaugurat una oficina d’informació i coordinació de millores socials, tal com recull el Pla de barris. Quina situació social viu l’Escala?
Vam pensar que valia la pena tenir una oficina així i hem establert un conveni amb el Consell Comarcal per tirar endavant el programa de millora social. Hi treballen dues persones dinamitzadores socials i es duran a terme diferents accions. L’objectiu és detectar si hi ha famílies o persones en risc d’exclusió social i veure quines accions d’acompanyament i d’ajuda poden tenir aquestes persones. Un dels altres objectius és la gent gran.

Al municipi hi ha una xifra elevada de població envellida?
Sí, no és un percentatge excepcional, és el mateix que pot haver-hi en qualsevol poble o ciutat de l’entorn. L’Alt Empordà és una de les comarques amb la població més envellida i amb menys serveis, per tant sí que tenim un repte com a poble, com a comarca i fins i tot com a província, que és veure quins serveis podem prestar a la gent gran en un futur.

Quina situació social viu el municipi?
L’Escala té els mateixos problemes que pot tenir Figueres o Roses, ni més ni menys, i és un tema que s’ha de resoldre. Segurament cal més implicació de l’Administració i tenir un finançament millor. Tenim una comarca que depèn molt del turisme i per tant, la indústria funciona poc. En dependre tant del turisme, els sous són baixos, hi ha precarietat laboral i estacionalitat, i tot això repercuteix en el conjunt de la població. El turisme dona molta riquesa però també hi ha aquesta part que exposo.

S’han detectat casos de famílies en risc?
Sí, però insisteixo que no més que a qualsevol altre poble o ciutat de l’entorn. És veritat que quan es parla de la comarca de l’Alt Empordà sempre hi apareix el paisatge, la cultura, la gastronomia… Però l’Alt Empordà és una comarca que, des del punt de vista social, té moltes mancances i val la pena parlar-ne sense complexos.

El Pla de barris inclou una diagnosi de la pobresa. Ja teniu dades concretes?
S’està fent i d’aquí a poc presentarem els resultats de l’estudi. Tenim una plantilla ben dimensionada a Serveis Socials i està fent una bona feina. Tenim detectades quines són les situacions de risc i la problemàtica amb l’habitatge, i ja tenim un cert control de la situació. Cal destacar que som l’administració més propera a i a vegades no són competències que ens pertoquin, per tant, aquí hi ha problemes de finançament, també.

La problemàtica amb l’habitatge, a què es refereix?
Hem de treballar plegats amb el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya per posar en marxa polítiques d’habitatge social per donar sortida a aquestes famílies en risc. A partir de la diagnosi farem les propostes concretes, no puc avançar res més de moment.

Contractarem un tècnic d’habitatge i tirarem endavant una proposta d’habitatge social i habitatge assequible, molt necessària.

Una altra de les protagonistes de l’any han estat les obres. Què falta per fer?
Ara falten només dos mesos per finalitzar les obres. Una de les prioritats que teníem era el front marítim, i ho vam començar al nucli antic. Ara s’està acabant un carrer que connecta la primera i la segona fase, és a dir la platja i el port d’en Perris, que ha d’estar acabat abans de Setmana Santa. Aquest espai necessitava una actuació però la zona de Riells també és important en l’àmbit econòmic i turístic i també necessitava una actuació. Ara fem el primer tram de l’avinguda de Montgó, que és la segona línia. De la primera línia prolonguem el passeig de Riells amb la idea de relligar tot el front marítim, és a dir, des de Montgó fins a Empúries. Ara fem una fase que arribarà a la Clota petita, al port nàutic. És una millora importantíssima de mobilitat i penso que funcionarà bé.

El front marítim, però, va ser un dels motius més qüestionats al poble.
Majoritàriament la gent hi estava a favor. Fer unes obres d’aquesta entitat, al rovell de l’ou, genera neguits. No ha sigut una obra fàcil però el resultat és molt bo i l’acceptació també. A les manifestacions són els que són, a vegades n’hi ha pocs que criden molt i sembla que n’hi ha més dels que són. Però nosaltres estem molt satisfets.

S’ha pogut veure una millora o un retorn econòmic amb aquesta nova imatge del front marítim?
Sens dubte, s’ha multiplicat l’activitat econòmica en aquest espai i no només és la part econòmica. També cal tenir en compte la satisfacció de tota la gent, era pràcticament una hectàrea que abans no se’n podia gaudir i ara sí. Ara la gent es pot moure en tota tranquil·litat i admirar el paisatge, en lloc de vigilar si ve un cotxe o no. El grau de satisfacció és molt alt. I això irradia a tot el municipi, no només al nucli antic.

Precisament del front marítim en neix una plataforma, l’Escala Cívica, amb l’objectiu de vetllar pel poble. Què en pensa el govern?
Respecto absolutament que algú cregui necessari formar una plataforma per vetllar pel que vulgui. El fons pot ser el que sigui però les formes també poden ser unes o altres, no en faig una valoració ni positiva ni negativa.

A l’estiu es van fer els pressupostos participatius. I ja s’han decidit les nou mesures en què es destinaran els 400.000 euros. Una d’elles, el carril bici. Com avança?
Estem a punt de començar el carril bici. Aquesta va ser la proposta més votada per la gent. Es tracta d’un itinerari segur per arribar a l’escola des de la zona de Riells. Serà un carril bici que passarà per dos carrers i una zona verda, i és l’opció de mobilitat més segura. La meitat de les propostes ja estan en execució i el primer semestre s’acabaran executant totes.

ÀNGEL REYNAL

L’Escala va ser pionera en aquesta nova manera de fer pressupostos, que en certa part, ajuda el govern.
Certament, vam ser pioners a fer pressupostos participatius. La singularitat és l’elevada partida i que són propostes fetes per part del conjunt de la població.

Està previst que es continuï fent aquesta pràctica pressupostària?
Veient l’èxit i la participació de la gent, aquest primer trimestre ja hi començarem a treballar i de cara al 2018 i el 2019 hi haurà pressupostos participatius.

L’1 d’octubre va deixar empremta al poble. Alguns cossos de seguretat espanyols van quedar-s’hi uns dies. Com es va viure la situació des d’aquí?
Ho hem viscut de manera molt incòmoda i no només nosaltres, sinó a tots els municipis. L’1-O ha deixat una empremta al país, en general. Des del consistori vam aprovar una moció que deia que no era necessari el desplegament que va fer el Govern de l’Estat, ni aquí ni enlloc. Jo crec que estava fora de lloc, no hi havia risc, s’ha comprovat i ha costat una autèntica fortuna. La gestió que va fer el Govern de l’Estat va ser nefasta i ho hem denunciat.

Fa dos anys que és l’alcalde de l’Escala. Com valora aquest temps de mandat?
Feia vuit anys que era a l’Ajuntament i coneixia bé les necessitats del municipi. Des d’un primer moment tenia clara la proposta, vam fer un equip de gent jove i no ens hem aturat ni un sol dia. S’ha fet molta feina tant d’infraestructures com cultural o social.

Hem fet un salt en la promoció econòmica i també estem elaborant un pla estratègic turístic que ha de definir quines són les polítiques de promoció econòmica i turística dels pròxims anys, per tant estem en una fase de diagnosi i de treball. També estem treballant el POUM que ha de definir el futur de l’Escala. L’Escala era un poble gran i ara l’estem convertint en una ciutat petita, el trànsit és complicat.

Precisament pel que fa al turisme, hi havia una manca d’hotels important. Com s’ha treballat aquest aspecte?
El que eren paraules s’ha convertit en fets, hem fet una política de no ser tan restrictius en els usos d’alguns espais i els hotels hi veuen possibilitats que fins ara no tenien. Cal destacar que tenim un hotel amb llicència per a 200 habitacions al passeig Marítim; també s’han edificat petits hotels al nucli antic, i hi ha un altre hotel de 35 que també té llicència. Per tant, el tema hoteler s’està resolent.

Una altra de les propostes era la renovació dels contractes de serveis del municipi. Com avança?
Es renovaran els serveis de neteja i recollida d’escombraries i la gestió de l’aigua. Els contractes han vençut i ara estem en pròrroga, ja que estem dissenyant la gestió que farem. Ara mateix estan prorrogats però abans de l’estiu hem de definir quin és el model de gestió de l’aigua i recollida d’escombraries i neteja viària de cara al futur que volem a l’Escala.

Pel que fa a les infraestructures, a banda del front marítim què podrem veure en un futur pròxim?
Les obres del front marítim són les més importants. Pel que fa a les urbanitzacions, hem fet una urbanització bastant gran (carrer Barcelona, Ventalló, Vendrell i Ginesta). Tenim un dèficit d’urbanitzacions i mancances de serveis, per això hem fet un Pla director d’urbanitzacions que aprovarem aviat i que fixa un ordre de prioritats i un calendari.

Quin és l’objectiu principal de l’equip de govern d’aquest 2018?
El repte principal és veure quin enfocament li donem a l’Escala en tots els àmbits: urbanístic, social, econòmic… en aquest salt de poble gran a ciutat petita, en el sentit que tenim totes els equipaments i serveis que pugui tenir una capital com Figueres. D’altra banda, penso que el tema cultural és el més important, en sentit ampli de futur ha de ser el que ens generi riquesa. Cal fer un disseny general de l’Afolí de la Sal, Empúries, del cementiri vell, Víctor Català… vam adquirir el fons artístic i documental de l’escriptora i el jardí modernista, el Clos del Pastor, per tant farem un centre de difusió de Víctor Català en aquest espai. La cultura ha de ser l’element clau dels pròxims anys.

Víctor Puga serà alcaldable el 2019?
La veritat és que no ho he decidit encara. Segur que abans de l’estiu ens haurem de pronunciar però no tinc cap decisió presa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li