Víctor Català, per sempre a l’Escala

0
2089

Els jardins del Clos del Pastor i el museu-arxiu amb tot el llegat de l’escriptora passen a ser de titularitat de l’Ajuntament


Una placa de marbre, a sobre de la font, transcriu un poema que Caterina Albert va dedicar al jardí de la finca coneguda com a Clos del Pastor. En un dels paràgrafs s’hi pot llegir: “A prop s’ou el mar bleixar / el rossinyol li contesta / i és pels senys divina festa / entre aromes, cel i mar”. Des de la setmana passada aquest espai és de titularitat pública, després de l’acord signat entre l’Ajuntament de l’Escala i l’hereu de l’escriptora, Lluís Albert. Diumenge va tenir lloc un acte popular de celebració i d’obertura simbòlica de l’espai, que va aplegar prop de 200 persones, i que va consistir en una lectura comentada de fragments de l’obra de l’escriptora coneguda literàriament com a Víctor Català.

En concret, Enric Casassas, Carles Duarte i Núria Nardi van llegir prosa i poesia mentre que Josep Tero va interpretar Augur a Esther, un poema inèdit de Caterina Albert que inclou en el CD D’un mateix mar. Acabada la vetllada literària, els assistents van poder entrar a l’interior del museu-arxiu on s’aplega un important fons personal de documentació sobre l’escriptora que també inclou nombroses obres, entre les quals els manuscrits de Solitud.

La finca del Clos del Pastor, construïda el 1915 i protegida com a bé cultural d’intèrès local, va ser dedicada i llegada a Víctor Català per part d’una admiradora de la seva obra, Antonia Bartomeu i Baró. La part que passa a mans municipals és la del jardí i el museu-arxiu que Lluís Albert va crear el 1975. El fons es compon de dibuixos, pintures, escultures, primeres edicions de la seva obra, llibres d’altres autors dedicats a l’escriptora, fotografies familiars, reculls de premsa, figures de fang i guix, epistolari i manuscrits originals. També inclou peces arqueològiques vinculades a Empúries, algunes especialment singulars, com un atuell de vidre romà o una peça de plom amb inscripció indiketa.

Abans de la lectura de poemes, l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, va recordar “l’acord satisfactori al qual hem arribat l’Ajuntament i la família Albert, després de l’interès expressat pel seu hereu de preservar sota titularitat pública la finca, l’arxiu i tot el fons documental. Dilluns passat vàrem signar l’acord formal i avui fem un acte festiu de celebració amb amics, veïns i gent vinculada amb el poble. A partir d’aquest moment ens comprometem a treballar en la creació d’un centre de difusió del fons, a crear la càtedra Víctor Català i a habilitar un espai al recuperat l’Alfolí de la Sal dedicat a l’escriptora.

BERNILS

D’altra banda, Lluís Albert no va poder amagar “l’orgull i la satisfacció que representa per a mi arribar a aquesta jornada. Sempre havia manifestat el meu temor de morir sense poder donar continuïtat al valuós llegat de la meva tia. Ara, en passar a ser de titularitat pública, ho tenim assegurat. És un patrimoni que he conservat i condicionat durant més de 40 anys i que ara serà de tots. Actes així honoren tot un poble. Com a símbol de tot plegat, la font del jardí, que feia temps que no rajava i que ara hi torno. Tot un símbol!”

ACORD MUNICIPAL. L’Ajuntament de l’Escala i l’hereu legal de l’escriptora escalenca van signar el 31 de juliol passat una acord, ratificat posteriorment i per unanimitat pel ple municipal, mitjançant el qual l’adquisició del jardí del Clos del Pastor i el museu-arxiu, situats al passeig Lluís Albert, es farà efectiva per un import de 375.000 euros, amb l’objectiu que continuï acollint una part del fons personal de l’escriptora i sigui visitable dins les rutes històriques periòdiques que ofereix el municipi. La resta del llegat que fins ara estava en mans del nebot de Víctor Català, es preservarà a l’arxiu històric, que se situarà al recentment restaurant espai cultural de l’Alfolí de la Sal, on també està previst dedicar una sala a Víctor Català, on hi haurà una exposició permanent del fons, a més d’impulsar la recerca i la difusió.

Durant l’acte de signatura es va entregar de forma simbòlica una de les peces més representatives del fons de Víctor Català, un exemplar restaurant del manuscrit de l’obra Solitud. La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, present a l’acte de signatura en representació del conseller de Cultura, destacava que “aquest és un llegat de referència de la nostra història i una fita desitjada per tots els que estimem el patrimoni”. Així mateix, agraïa la tasca de conservació d’aquest fons per part de Lluís Albert.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li