Vestigis industrials

0
1100

El projecte ‘Museu al Carrer’ vol georeferenciar i inventariar el patrimoni de la societat industrial d’arreu de Catalunya


 

La història no només marca el camí que hem seguit fins aquí, sinó també el que ens envolta. La veiem dia a dia, i potser és aquesta quotidianitat el que fa que moltes vegades no ens hi fixem. Per posar en valor bona part d’aquesta història, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), ha impulsat el projecte Museu al carrer.

Es tracta d’una iniciativa de llarg recorregut que pretén inventariar i georeferenciar el patrimoni de la societat industrial (s. XIX – 1980) que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. Per a fer-ho possible compten amb la participació de la ciutadania, que poc a poc va ampliant el catàleg aportant fotografies de tot els racons del país.

ELS CARRERS. Tot i els canvis que pateixen, encara són, sens dubte, un valor testimonial de l’època. Per això, abans que el progrés ho esborri, es volen recopilar imatges d’elements com ara benzineres, estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització, comerços tradicionals, antigues carreteres, elements de patrimoni ferroviari o plaques de senyalització de riuades.

Per englobar tota aquesta informació, el projecte ofereix un mapa interactiu a través dela pàgina www.mnactec.cat. Els elements es troben classificats en cinc àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure i les ciències aplicades. A dia d’avui hi ha catalogats fins a 1.478 elements.

A LA COMARCA. Tot i que encara en queden molts per catalogar, el nombre d’elements identificats a l’Alt Empordà va augmentant. Actualment ja s’hi troben catalogats elements tan emblemàtics com els »Gronxadors Chocolates Torras» de Terrades, el «Rètol Pirelli» de Figueres, la «Placa Altimètrica» de Portbou, el «Rètol Cupertine» de Masarac, la «Casella de Peons de camí» d’Avinyonet de Puigventós, el «Rètol publicitari Michelin» de Llançà, o les plaques de rajola ceràmica dels municipis de l’Espolla, Rabós, Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Pont de Molins, Vilafant i Avinyonet de Puigventós.

CRIDA CIUTADANA. Qualsevol persona o entitat que ho desitgi pot fer arribar les fotografies amb la informació dels elements a través d’un formulari que es troba a la plana web www.mnactec.cat. També s’hi pot contribuir compartint la informació directament a través de les xarxes socials Twitter i Instagram amb l’etiqueta #museualcarrer. L’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries és una de les entitats de la comarca que ja s’ha adherit a aquesta campanya. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li