VeĂŻns i turistes molestos i comerciants afectats per un problema estructural

0
1790

Les intervencions de material s’han intensificat i, fins i tot, es va arribar a crear l’any passat un carril bici al passeig per evitar la presència dels manters


L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, viu el conflicte del top manta des que governa el municipi. El seu equip no ha parat d’idear estratègies cada temporada per frenar la presència dels manters. Les intervencions de material s’han intensificat i, fins i tot, es va arribar a crear l’any passat un carril bici al passeig per evitar la presència dels manters. Tot en va. Els ciclistes es veuen obligats, sovint, a baixar de la bicicleta perquè les mantes plenes de mercaderia estan més que instal·lades i, moltes vegades, en doble fila.

Montse Mindan vol deixar clar que els operatius que s’han fet públics els últims dies s’estan fent des de principis d’estiu i «no arran de les baralles que han sortit als mitjans». Afegeix: «Aquests anys hi ha hagut un canvi d’estratègia, ja que estar al passeig de manera presencial i recollir la manta només provocava agressivitat. El que volem ara és evitar que arribin a posar la mercaderia i fer-los la feina més difícil». Tot i això, Mindan admet que no han pogut frenar gairebé res malgrat la intensificació de les actuacions i les investigacions que donen fruits.

L’alcaldessa de Roses creu que «més enllà de la bona feina dels cossos policials, l’actuació de la policia no pot ser l’única resposta que donem al top manta, que no deixa de ser el resultat d’importants problemes estructurals de la nostra societat». Una vegada més, Mindan demana la implicació de les administracions que tenen «autèntiques competències en regulació, perquè s’involucrin en la gestió de les causes reals d’aquest fenomen». L’alcaldessa lamenta els problemes que el top manta està generant a les persones que tenen una propietat allà, als comerciants afectats i a la mala imatge que dona de Roses tot plegat. Assegura: «Em fa molta ràbia i sé que amb les intervencions no aturem res, però sempre he dit que no deixarem de lluitar amb les eines que tenim al nostre abast, però això és un problema estructural de país i no només de tots els ajuntaments que tenim top manta».

ELS COMERCIANTS. La urbanització de Santa Margarida és la més perjudicada per tot plegat. L’ampli passeig, la sorra de la platja i els habitatges pròxims creen les condicions òptimes per als manters i el fenomen en general. El president de l’Associació de Comerciants de Santa Margarida, Ricardo Moraes, parla del «patiment» dels comerciants per la competència deslleial que els crea l’activitat del passeig. Moraes assegura que ell fa pressió amb imatges «per demostrar, malgrat els decomisos, que els manters continuen venent». Segons el representant dels comerciants, «si la policia intervé 10.000 sabatilles esportives, al cap de 15 minuts, els venedors en treuen 20.000. Per tant, sabem que la policia actua però calen menys manters, no menys sabatilles».

Pels crítics, amb les mesures que s’adopten i per aquells que pateixen les conseqüències del fenomen «cal que l’Ajuntament actuï ja a l’abril, quan arriben 30 manters, i no quan ja n’hi ha 600». Per Ricardo Moraes «les solucions no només estan amb què l’Ajuntament parli amb nosaltres, sinó que es faci la vida impossible a aquesta gent i se’ls talli el pas a les tres entrades que té la urbanització de Santa Margarida».

PLA DE MOBILITAT. Els comerciants demanen des de fa temps mesures per als comerços que estan situats a segona i tercera línia de mar. Per Moraes, «és necessari un pla de mobilitat i evitar que els comerciants pateixin perquè les avingudes on tenen les seves activitats semblen autopistes i no llocs de passeig». Finalment, parla de «vergonya» i creu que «l’Ajuntament porta 10 anys donant la culpa als altres sense prendre cap decisió ni contrarestar el descontentament d’aquesta urbanització rosinca».

PROTESTA. Al marge de les queixes, els comerciants van organitzar fa 10 dies una acció de protesta. Es van allunyar dels establiments i es van desplaçar fins al passeig per vendre els seus productes. Un capítol més d’un mal que, lluny de solucionar-se, té massa fronts. I és evident que el drama humà dels manters n’és un altre i no menys important.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li