“Vam trigar set mesos a filmar un casament de conveniència”

0
796

Com neix la idea de fer aquest documental?
Anna Teixidor: Jo em preguntava, els immigrants, com pot ser que ho deixin tot per venir aquí? I d’altra banda volia aprofundir en la meva professió com a periodista, no volia limitar-me a anar només a rodes de premsa. Volia trepitjar carrer. Com a reporters de TV3 disposem només d’un minut per oferir la notícia. Un format que no permet aprofundir ni contextualitzar. Si volíem fer-ho calia buscar-ne un altre. A més jo he estat professora d’institut a Salt i vaig poder copsar que el professorat no havia pogut assimilar el canvi viscut.

I vàreu començar a filmar l’any 2007.
A.T.: Sí, en un moment en què encara no hi havia problemes de convivència.
M.F.: Sense diners, amb una càmera, un micròfon i dedicant-hi el nostre temps i els nostres recursos. Però quan van començar els disturbis a Salt, ara fa un any, va resultar que nosaltres teníem un material molt atractiu per a les televisions.

Quina conclusió en treieu després de quatre anys de rodatge?
A.T.:A Salt l’Administració local s’ha vist superada i desbordada per l’allau massiva que han rebut d’immigració. I encara s’ha accentuat més amb la crisi. El que s’ha fet fins ara és tapar forats, però no hi ha ningú que miri el problema de forma general i àmplia.

Algunes dades?
A.T.: A l’ESO, més del 50% d’alumnes tenen fracàs escolar. Gairebé cap immigrant arriba al batxillerat, allà només queden els locals. Pel que fa a la salut s’hauria de dir que hi ha hagut un fort increment d’avortaments que paga l’Estat.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li