«Vacuna de la grip al braç dret i vacuna covid, a l’esquerre»

0
1318

La campanya de vacunació contra la grip es desenvolupa als CAP i a una desena d’espais externs de suport


Força afluència de persones als Centre d’Atenció Primària de la comarca des que es va iniciar la campanya de vacunació contra la grip, el passat 25 d’octubre. Aquest any l’acció és «especial», tal com destaca l’Anna Roura, adjunta de direcció del CAP Ernest Lluch de Figueres. Perquè «s’està administrant la vacuna de la grip conjuntament amb la de la covid amb els majors de 70 anys». Roura destaca:«En posem una a cada braç, normalment la vacuna de la grip al braç dret i la de la covid, a l’esquerre».

El balanç d’aquests dies amb el col·lectiu de més de 70 anys és positiu perquè la gent vol administrar-se les dues dosis el mateix dia. Des del CAP assenyalen que «els usuaris estan demanant cita per la web i ara mateix no tenim forats, anem obrint l’agenda setmana a setmana a mesura que ens van arribant les dosis». Enguany, en el cas de l’Àrea Bàsica de Salut de Figueres també es compta amb un altre punt de vacunació que és el CAP Josep Masdevall.

ESPAIS DE SUPORT. A l’Alt Empordà hi ha prop d’una desena de punts de vacunació més, a banda dels CAP. Aquests espais externs s’habiliten generalment amb el suport dels ajuntaments. N’hi ha a la Jonquera (Porxos de Can Laporta); a Llançà (Casa Marly); Vilafant (Centre Cívic Les Forques); a Bàscara; a la sala polivalent de l’Escala, Peralada, al mòdul annex del CAP, a Roses, al mercat municipal i a Cadaqués, també és punt de vacunació el Teatre Art i Joia.

REGIÓ SANIT`ÀRIA. La distribució de les vacunes antigripals als centres vacunals de la Regió Sanitària de Girona s’està fent de manera gradual des del passat 13 d’octubre i s’allargarà fins al mes de gener. En total arribaran 142.970 dosis de vacunes tetravalents antigripals. Pel que fa als espais annexos i externs als CAP, al principi de la campanya es van xifrar uns 78 punts a tota la regió, però el nombre pot variar a mesura que avança l’acció.

CAMPANYA A CATALUNYA. La vacunació contra la grip disposa aquest any d’1.570.000 dosis de vacunes a tot el país. L’objectiu de Salut és superar el 75% de la vacunació en persones de més de 60 anys i en el personal sanitari i sociosanitari. D’altra banda, es vol arribar al 605 de població vacunada entre el col·lectiu de dones embarassades i persones amb condicions de risc.
Amb tot, les autoritats sanitàries tornen a fer un crida perquè els col·lectius afectats es vacunin contra la grip. Els arguments esgrimits són que «en algunes persones la grip pot arribar produir complicacions greus. Alhora, l’evidència recent mostra que la mortalitat de les persones amb covid-19 es duplica quan també estan infectades pel virus de la grip». Els experts afirmen que «vacunar-se contra la grip és vital per reduir la transmissió de la malaltia i facilitar, alhora, la lluita contra la covid-19».

La vacuna, que s’ha d’administrar cada any perquè la seva preparació varia en funció dels virus gripals, es considera segura i té uns efectes adversos mínims. Les persones considerades de risc es poden vacunar gratuïtament al sistema sanitari públic.

Amb el coronavirus SARS-CoV-2 que continua circulant i la relaxació de mesures contra la covid-19 s’incrementen les probabilitats que la pandèmia coincideixi amb l’epidèmia de grip, augmentin les complicacions en els grups de risc comuns a totes dues malalties i es produeixi una sobrecàrrega important del sistema sanitari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li