
Crec que no seria gaire agosarat, benvolguts lectors, i, per tant, potser estarĂem d’acord en el principi que les ciutats, entesa aquesta denominaciĂł en el sentit mĂ©s ampli, Ă©s a dir, com els llocs de residència humana dotada dels serveis mĂnims de supervivència, que les ciutats, viles o poblacions en general, deia, han d’estar al servei dels ciutadans, entès tambĂ© aquest concepte en el sentit mĂ©s ampli, Ă©s a dir, abraçant tambĂ© aquells residents de les poblacions rurals, o no tant, però que no poden presumir de tenir el tĂtol de ciutat i s’han de conformar amb anomenar-se vila.
Però no sembla ser aquest el principi al qual responen les actuacions pĂşbliques en els Ă mbits municipals, i els nostres governants estan capficats a entendre el servei als ciutadans com la implantaciĂł de mesures que afavoreixen no a tot tipus de veĂŻns sinĂł un de determinat, el vianant, en detriment d’aquells que volen fer Ăşs dels serveis de la ciutat anant en cotxe. D’aquesta manera, no hi ha intervenciĂł urbanĂstica que no signifiqui una reducciĂł dels drets dels automobilistes, al cap i a la fi, vianants motoritzats per moments i que paguen els seus impostos especĂfics: per circular, per aparcar i per entrar i sortir de casa, cosa que no es fa (i no vull donar idees) per gaudir de voreres mĂ©s Ă mplies o de carrers amb plataformes de circulaciĂł elevades.
No fa falta que ens presentin els exemples de Barcelona perquè aquĂ, a Figueres, d’un temps ençà , i amb diversos go- o des -governs hem tingut i semblem mantenir la nostre especĂfica Colau i la seva filosofia antiauto: la peatonalitzaciĂł dels carrers Ă©s la filosofia imperant, la maledicciĂł al vehicle de quatre rodes Ă©s el credo aplicat.
En què es tradueix tot això? Crec que ja ho he comentat en alguna altra ocasió: la peatonalització dels carrers provoca la consegüent despoblació del barri en el qual estan immersos: ningú no hi vol anar a viure allà a on no pugui accedir amb el seu vehicle. La peatonalització dels carrers no incrementa el comerç, i menys encara amb la dinà mica de distribució de béns que estem vivint.
Als teòrics i prà ctics de les peatonalitzacions a Figueres jo els recomanaria que fessin un tomb per l’espai antigament anomenat «rovell de l’ou» i les ampliacions fetes del carrer de la Jonquera i part del de Peralada entre el carrer Ample i Tapis, i comprovin d’una banda el nivell d’ocupació veïnal dels habitatges, tant d’antics com de nova promoció i, alhora, la nul·la apertura, ans el contrari, de noves activitats comercials en les zones declarades, després d’una important inversió econòmica pública, d’ús preferent per a vianants.
Que se sĂ piga, malgrat apreciacions sui generis, les voreres no tenen color polĂtic i, en el cas que algĂş les vulgui veure tenyides, potser hauria de tenir la capacitat de considerar que en això de les tonalitats hi ha una paleta de colors; vull dir que, efectivament, hi ha carrers amb voreres a on no es poden creuar dues persones sense que una hagi de baixar (carrers Sant Joan Baptista, Pi i Margall, Pou ArtesiĂ …) i no sembla que hi hagi projecte d’eixamplar-les, però que tambĂ© es fan obres innecessĂ ries com les citades o la que s’estĂ fent al carrer Col·legi.
En fi, les polĂtiques maximalistes no solen donar gaire bon resultat, ni per al veĂŻnatge ni per al comerç. Si es vol fomentar el comerç de proximitat, cal que hi hagi veĂŻns propers al comerç i, curiosament, com mantinc, la peatonalitzaciĂł dels carrers allunya el veĂŻnatge.
Leave a Reply