Uns Pastorets cinematogràfics

0
1485

Les representacions que feia el grup teatral de l’Institut Narcís Monturiol de Figueres es transformen en píndoles de cine


En sis anys els Pastorets de l’Institut Narcís Monturiol van passar de ser una activitat gairebé circumscrita a l’àmbit d’alumnes, professors i treballadors del centre, ampliada als familiars i amics més directes, a emplenar el Teatre El Jardí de Figueres fins a vessar, com va succeir el 20 de desembre de l’any passat. A banda d’això, les representacions es van començar a fer itinerants per diferents municipis de la comarca i cada any tenien més demanda. L’èxit que els ha vingut acompanyant ve motivat per la singularitat i la innovació dels diàlegs i d’alguns elements de l’escenografia, que trenquen motllos.

El 2020 era la setena edició, i des de fa unes setmanes els seus responsables van trencar-se el cap per poder mantenir l’activitat, d’una forma o altra, tot i els condicionants que representa la pandèmia de la Covid-19. El director del grup teatral, Ernest Pibernat, que des d’aquest curs ja ha abandonat la docència al centre per raó de la seva jubilació, s’ha mantingut al capdavant de l’equip que enguany ha trobat una sortida molt singular que mantindrà els fidels seguidors i el públic en general expectants al llarg de totes les festes.

Pibernat ha explicat que «Ens hem hagut de reinventar per tal de donar compliment a totes les mesures de seguretat dictades per les autoritats epidemiològiques del país. Lluny de caure en la resignació i el defalliment, els Pastorets han volgut mantenir-se ferms i continuar escampant el seu esperit en una versió que es podria qualificar ben bé de 3.0. També, amb tota la modèstia del món que ens caracteritza, volem seguir reivindicant el paper clau de la cultura com a vacuna per a l’ànima humana davant la grisor (més aviat negritud) dels temps que corren.»

La setmana passada ho van anunciar per xarxes i el seu director ens ho amplia, tota vegada que la materialització del projecte serà visible a partir d’aquest dimarts, 22 de desembre. «Oferirem un total de sis píndoles cinematogràfiques d’aquests “Pastorets confinats”, que anirem donant a conèixer cada tres dies, fins a Reis. En definitiva, es tracta de donar la dosi preceptiva per vèncer el gam del desànim i la malenconia», explica irònicament Pibernat.

En concret, les mini-representacions (cadascuna té una durada d’uns cinc minuts) es faran públiques els dies 22, 25, 28 i 31 de desembre i 3 i 6 de gener, remarcant que «aquestes dosis se subministraran als malalts de Pastorets per via telemàtica —altrament tal com pertoca— a través dels canals habituals de distribució de l’Institut Narcís Monturiol: pàgina web, Youtube, Instagram i Facebook. Esperem que tothom en gaudeixi i que ens puguem retrobar l’any vinent a dalt dels escenaris».

PASTORETS CINEMATOGRÀFICS. Pibernat explica que «l’opció d’uns Pastorets cinematogràfics va venir de la mà d’un professor del centre, David Ruiz, que s’ha incorporat aquest curs i que ha estat dirigint curts i llargmetratges des de fa anys. A partir de la seva proposta es va activar tot l’equip habitual del grup de teatre. I al llarg del mes de desembre hem realitzat els diferents enregistraments, tots ells en exteriors. La majoria es van rodar al municipi de Cistella, a l’ajuntament del qual estem molt agraïts per les facilitats que ens han donat. Un altre lloc ha estat el claustre de Vilabertran, on també ens han deixat filmar per part de Patrimoni Cultural de la Generalitat, i alguna escena interior s’ha fet a l’Institut».

Afegeix que «en tots els casos hem mantingut els protocols sanitaris establerts durant tot el rodatge. Per tant, hem fet una adaptació al guió en funció de la pandèmia. L’equip de realització, maquillatge i actors ha estat pràcticament el mateix de cada any, tot i que sempre es produeixi algun petit canvi de persones. La veritat és que ens sabia molt de greu no poder estar presents en aquesta edició i, finalment, després de plantejar-nos diverses alternatives, l’opció de les píndoles cinematogràfiques ens va semblar la millor. Ara només falta que complagui al nostre públic, l’habitual i el que ens pugui descobrir a partir de la seva difusió per les xarxes socials».

El director del grup reconeix que «tenim un equip molt cohesionat i consolidat, que té com a objectiu arribar a les deu edicions. A partir d’aquell moment potser caldrà replantejar-se les coses. De moment superarem el setè any dels Pastorets, però també pensem en els del 2021. Per exemple, ja tenim reservada una data del mes de desembre per a representar-los novament al Teatre El Jardí de Figueres». Fidels a la tradició, evidentment, però per tot aquell qui no els conegui, cal advertir que «els Pastorets del Monturiol», com se’ls coneix de cada edició, no són gens convencionals. Parteixen de la tradició, però incorporen ironia, tenen connotacions amb l’actualitat i, per tant, a cada edició renoven alguns dels diàlegs.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li