Una verema atípica, però de qualitat

0
1021

La incidència del míldiu, que ha afectat sobretot les vinyes ecològiques, reduirà un 20% la producció d’aquest 2020


 

Els cellers de la Denominació d’Origen (DO) Empordà han iniciat aquests darrers dies la verema de 2020, que s’ha avançat entre una setmana i deu dies respecte a les dates tradicionals. En aquest sentit, el gruix de la producció –garnatxes i carinyenes– es collirà durant aquest agost i el setembre, mentre que es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.

Enguany, a causa de la incidència del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i que fa minvar la capacitat productiva de la planta perquè en danya les fulles i els fruits, es preveu que la producció sigui inferior a la mitjana habitual. Les pluges abundants de la primavera van originar el context idoni per a la seva proliferació, especialment entre les vinyes ecològiques. Així doncs, i segons la previsió de la Comissió Tècnica de la DO Empordà, la producció d’aquest any disminuirà al voltant del 20% respecte a la mitjana habitual.

No obstant això, la incidència ha estat molt desigual: hi ha vinyes que tenen afectacions superiors al 50%, mentre que d’altres mantindran o fins i tot milloraran el nombre de quilos collits respecte a la mitjana. En concret, les principals afectacions s’han concentrat a les vinyes de producció ecològica, ja que es tracta de plantacions que no són tractades amb productes fitosanitaris que poden ajudar a contenir el fong.

De totes maneres, des de la DO assenyalen que l’estat de les vinyes és actualment «excel·lent», i que el fruit que ha esquivat el míldiu «està molt sa, amb òptims nivells de graduació i acidesa». «Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm».

VINS SINGULARS. Les varietats autòctones representen prop de dos terços del vinyar empordanès. De fet, el percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena.

Actualment, la DO local agrupa una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals. La garnatxa o lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. L’altra varietat representativa és la carinyena, amb 402 hectàrees, és a dir, un 22% del total. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li