Una rambla que s’omple per «llogar-hi cadires»

0
1867

La primera constància que es té de les cadires és del 1896, segons el llibre La Rambla de Figueres, del periodista Josep Maria Bernils, i com han documentat els dos artistes, Mònica Campdepadrós i Enric Bardera


 

«La història social de qualsevol lloc si, de tant en tant, no es recorda, al final es perd», diu Enric Bardera, qui, juntament amb l’artista Mònica Campdepadrós, va fer recuperar l’esperit de la Rambla figuerenca, diumenge passat. I és que els guanyadors d’una de les beques Agita 2017 van tornar a omplir el passeig de cadires. Com abans. Com quan es parava la fresca al carrer. Com quan es llogaven cadires. De fet, la primera constància que es té de les cadires és del 1896, segons el llibre La Rambla de Figueres, del periodista Josep Maria Bernils, i com han documentat els dos artistes. «Però aquestes cadires no eren de lloguer per a la gent, sinó que l’Ajuntament les llogava i les posava a la Rambla quan hi havia algun acte, de franc», explica Bardera. Això va canviar a partir de l’any 1948, quan des de l’antiga Funerària Fusteria Vicenç es van convertir en els encarregats de llogar les cadires directament als usuaris. Bardera especifica que al principi eren de fusta i que, després, van passar a ser metàl·liques. Entre l’any 1982 i 1983, «no sabem ben bé la data exacta», asseguren els promotors, la tradició va desaparèixer.

Diumenge, amb el projecte «Cadiretes» es va reviure aquell ambient. En paraules de Mònica Campdepadrós: «Es va recuperar l’espai públic, es va treure l’art al carrer, en una jornada festiva». L’escenari es va omplir amb les 150 cadires que van distribuir els dos organitzadors; amb els quaranta músics de la Jove Orquestra de Figueres que no van deixar de tocar mentre va durar l’activitat; amb una cadira gegant i amb la dels artistes que hi van participar. I és que creadors com Jordi Armengol, Guillermo Basagoiti, Quim Domene, Xavier Escribà, Elena Font-rodà, Roser Oduber, Esther Pi i Lola Ventós van dur a terme les seves pròpies instal·lacions a partir d’una cadira. Ben diferents, és clar: hi ha qui va trencar un seient, en forma de tron, amb una serra mecànica; altres, van decorar l’estructura amb trossos de fusta, branques blaves o amb flors, herbes, fulles. Tots aquests treballs s’exposaran, des del 23 de novembre fins al 13 de gener, al Museu de l’Empordà. A part d’aquestes vuit cadires intervingudes, la mostra constarà de dues parts més: una en què es rememorarà la història de les cadires de la Rambla i una altra amb les peces treballades pels mateixos Mònica Campdepadrós i Enric Bardera.

CREAR DEBAT. A part, s’ha programat altres tallers i trobades. Com l’activitat familiar «Cadiretes Lab», el diumenge 2 desembre i el dijous 3 de gener; o visites guiades. L’11 de gener l’arquitecta i exregidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona Itziar González parlarà, en una taula rodona, sobre «L’ús de l’espai públic».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li