Una passejada per l’Alt EmpordĂ  literari

0
1591

El filĂČleg catalĂ  Llorenç Soldevila ha publicat el 7Ăš volum de ‘Geografia literĂ ria’, una simbiosi entre la literatura i el paisatge de Catalunya


“Amb la publicaciĂł d’aquest llibre no pretenc mĂ©s que una cosa: romandre en el meu propi ofici i facilitar als altres, elements, detalls, adjectius –potser– per al llibre que hauran de portar a cap.” Amb aquestes paraules Josep Pla citava un dels seus llibres, CadaquĂ©s, al març de 1947. Sembla que Pla va preveure que al cap dels anys, el doctor en filologia catalana i professor de la Universitat de Vic, Llorenç Soldevila, el necessitaria per escriure la seva obra, Geografia literĂ ria. L’autor plasma una visiĂł del territori totalment vinculada amb la literatura. Els volums recullen narracions, poemes, obres de teatre o textos periodĂ­stics, entre d’altres, que els escriptors mĂ©s reconeguts de les lletres catalanes han citat el territori en les seves obres. A banda de les cites, hi ha fotografies de cada paisatge que ha fet el mateix autor.

L’EMPORDÀ MÉS LITERÀRI. Dins d’aquest 7Ăš volum, hi ha part de la literatura i els paisatges de la comarca altempordanesa. L’autor explica a HORA NOVA que “L’Alt EmpordĂ  Ă©s molt ric literĂ riament, si ens hem de fixar en els punts de mĂ©s interĂšs destacaria CadaquĂ©s, l’Escala, Figueres i el Port de la Selva.” Començant pel nord, l’autor inicia el seu recorregut per l’Alt EmpordĂ  tot fent una passejada per CadaquĂ©s amb els textos de l’autobiografia de DalĂ­ –on tambĂ© cita Portlligat– o el llibre que Josep Pla dedica al poble. Soldevila assegura que “la proposta literĂ ria de CadaquĂ©s Ă©s molt variada”. Resseguint la costa, l’autor fa parada al Port de la Selva grĂ cies a El cafĂš de la Marina de Josep Maria de Segarra, amb l’obra prosista de TomĂ s GarcĂ©s s’atura a la Selva de Mar i al Portbou de Walter Benjamin o de l’obra narrativa de l’escriptora Maria MarcĂš Roca.

Fent camĂ­ cap a la capital, l’autor fa parada a la basĂ­lica de CastellĂł d’EmpĂșries i de Carles Fages de Climent, Soldevila en destaca que aquest Ă©s un dels moments que mĂ©s gaudeix retratant la comarca. De Figueres, l’escriptor assegura que Ă©s el municipi al qual mĂ©s autors fan referĂšncia en les seves obres com ara Carme Guasch, les germanes Maria Àngels i Montserrat Vayreda, Pla o Fages de Climent. Un cop a la plana, l’autor arriba fins a Avinyonet de PuigventĂłs, conduĂŻt per les obres de teatre de Pous i PagĂšs. Quim MonzĂł i els seus contes a Maçanet de Cabrenys l’ajuden a descobrir la vista muntanyosa de la franja entre l’EmpordĂ  i França.Un altre paisatge que fotografia Ă©s el Mas PerxĂ©s a Agullana, on passava el camĂ­ de l’exili de molts escriptors i escriptores del panorama catalĂ  i sobretot republicĂ . Un cop descobert el nord, l’autor comença el camĂ­ cap al sud i s’atura a Vilamacolum, concretament a Can Geli que estĂ  lligat amb part de l’obra de Maria Àngels Anglada. Aquesta escriptora tambĂ© fa referĂšncia a un dels paisatges mĂ©s emblemĂ tics i visitats de la comarca com Ă©s el Parc Natural dels Aiguamolls. Seguint la ruta, Catarina Albert (VĂ­ctor CatalĂ ) el convida a conĂšixer racons de l’Escala i el sorpĂšn amb la riquesa literĂ ria que amaga el terme d’EmpĂșries. Tot i que Albert centra gran part de la seva obra al Baix EmpordĂ  amb Solitud.

Aquesta Ă©s nomĂ©s una pinzellada d’aquest 7Ăš volum. De moment no hi ha data de presentaciĂł a l’Alt EmpordĂ , perĂČ el llibre ja estĂ  a la venda.

.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li