Una onzena de llambordes recordaran les vĂ­ctimes figuerenques del nazisme

0
1465

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Alfons MartĂ­nez, informa que les onze peces que s’instal·laran a Figueres aquesta tardor ja sĂłn a disposiciĂł de la ciutat a la seu del Memorial DemocrĂ tic, un organisme que pertany al Departament de JustĂ­cia de la Generalitat


 

Elements d’homenatge, perĂČ tambĂ© peces per recordar la histĂČria i donar mĂ©s contingut al present. Parlem d’un centenar de llambordes commemoratives que el Memorial DemocrĂ tic ha preparat per a diversos municipis catalans, entre aquests Figueres. Les llambordes s’emmarquen en el projecte alemany (i d’abast internacional) Stolpersteine. L’objectiu Ă©s recordar els deportats als camps de concentraciĂł nazis.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Alfons MartĂ­nez, informa que les onze llambordes que s’instal·laran a Figueres aquesta tardor ja sĂłn a disposiciĂł de la ciutat a la seu del Memorial DemocrĂ tic, un organisme que pertany al Departament de JustĂ­cia de la Generalitat. MartĂ­nez detalla: «Les llambordes s’instal·laran a prop del domicili de les vĂ­ctimes i tambĂ© a la plaça de l’Ajuntament, en el cas que no es tinguin dades fiables de les adreces». Tot i aixĂČ, el regidor assegura que «s’estĂ  en contacte permanent amb el Memorial i les associacions de vĂ­ctimes del nazisme» per obtenir el mĂ xim d’informaciĂł i, si es dona el cas, ampliar el nombre de biografies. Actualment sĂłn onze els noms que tindran llamborda commemorativa a Figueres perĂČ Â«aquestes vĂ­ctimes podrien ser mĂ©s», diu MartĂ­nez. Des de l’àrea de Cultura de Figueres hi ha el plantejament d’«aprofitar la instal·laciĂł Stolpersteine per crear una ruta que lligaria amb el monument de l’avinguda Perpinyà». Es tracta de l’element inaugurat el 2009 que homenatja els exiliats republicans de la Guerra Civil.

Consten una cinquantena d’altempordanesos en el registre

ENSOPEGAR AMB LA HISTÒRIA. Les stolpersteine sĂłn llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser vĂ­ctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que Ă©s possible, davant del darrer domicili on la vĂ­ctima va residir lliurement. Aquesta iniciativa, que a Catalunya lidera el Memorial DemocrĂ tic, Ă©s una de les mostres artĂ­stiques de memĂČria mĂ©s destacades internacionalment.

75.000 LLAMBORDES. L’artista alemany Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat mĂ©s de 75.000 llambordes a una vintena de paĂŻsos com França, FinlĂ ndia, LituĂ nia o Argentina. Stolpersteine Ă©s un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. SĂłn blocs de ciment, d’aproximadament 10 x 10 cm, amb una placa de llautĂł on hi ha gravades a mĂ  les dades mĂ©s rellevants de la vĂ­ctima, com el nom, amb l’objecte de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

‘STOLPERSTEINE’ A CATALUNYA. La integraciĂł catalana al projecte comporta la visbilitat internacional de la deportaciĂł republicana. Aquest homenatge personalitzat es considera discret i reflexiu. TambĂ© esdevĂ© una eina pedagĂČgica. Moltes escoles que treballen la memĂČria de la deportaciĂł parteixen de les stolpersteine dels seus municipis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li