Una guia classifica 50 espècies i paratges de la Costa Brava en situació crítica

0
3300

La publicació alerta del perill d’extinció d’animals com el duc, l’eriçó terrestre, l’òliba o el corriol camanegre


 

Poques vegades som conscients de què representa per a moltes espècies de fauna i flora la proliferació humana. No es tracta només de la pressió urbanística sobre l’entorn, sinó també de l’activitat humana en general, que també té a veure amb el comportament de les nostres mascotes o els models agrícoles i ramaders cada cop més intensius. Ara, per saber-ne una mica més i poder canviar certs mals hàbits per al nostre entorn, ha sortit la guia 50 espècies i paratges de la Costa Brava en perill.

La guia és obra de Sergi Nuss i Toni Llobet, aquest darrer molt conegut per les seves il·lustracions. La publicació ha rebut el suport del departament de Geografia de la Universitat de Girona (UdG) i també de biòlegs de la mateixa universitat. Amb el volum, disponible actualment a 50 punts de venda de Catalunya, es contribueix a la causa de l’associació SOS Costa Brava. Sergi Nuss explica: «La guia és una recompensa a un donatiu, nosaltres demanem a la gent que contribueixi a la defensa jurídica o defensa de la campanya per aturar una sèrie de casos als quals hem presentat recursos i això és una aportació de 10 euros a aquesta causa».

A més, Nuss detalla també que amb la guia «t’endús un producte amb el qual aprendràs molt de flora i fauna i pots saber per quines causes aquestes espècies estan patint i entendre com tens a veure amb la realitat d’aquestes espècies, i què pots fer per respectar-les». Un dels exemples que posa l’autor de l’obra és que sovint la nostra mascota pot ser la causant de la destrucció d’una duna protegida o de la destrucció de nius de corriol camanegre.

L’ESTRUCTURA. A la guia s’hi troben les 50 espècies de flora i fauna detectades en situació de perill ordenades per ambients. L’altra cara és un mapa de tota la Costa Brava on s’hi mostren els principals hàbitats o usos de sòl urbà. En aquests espais hi ha els 16 casos denunciats per SOS Costa Brava amb una indicació geogràfica, una petita fitxa i amb un grafisme de previsió d’edificació. Tot plegat, i amb el pretext de la guia, s’ha generat «una cartografia de les espècies que estan patint la pressió humana tant en el medi terrestre com el marí». Entre els casos que s’exposen, per exemple, hi ha el de l’eriçó comú. Una espècie que pateix molt a causa dels atropellaments perquè camina lentament i no ha après a travessar carreteres. Actualment encara hi ha espècies d’eriçó fosc però l’eriçó clar ja està extingit. També es parla del cas de l’òliba o el duc, aus rapinyaires que estan patint molt, no només per atropellaments (les carreteres amb passos elevats els dificulten la mobilitat), sinó també pels raticides. Nuss diu: «S’intueix que el model ramader actual fa que s’apliquin molts tractaments contra rates i ratolins i això afecta de retruc aquests depredadors».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li