Una gran creu plasma el «poliedre» de les Fires i Festes i, alhora, homenatja Dalí

0
1395

La Unió Esportiva Figueres pronunciarà un pregó participatiu i transversal que donarà protagonisme a la base


 

Una gran creu en quatre dimensions que inclou imatges dels elements més característics de la Santa Creu protagonitzarà el cartell de les Fires i Festes d’enguany, que són l’edició número 600. L’escultura és obra de l’artista figuerenca Yvonne Heinert, que volia «que el cartell combinés, amb una visió polièdrica, la tradició d’unes festes centenàries amb la modernitat del segle XXI». El record d’èpoques passades l’ha plasmat en els colors del poliedre, dissenyats amb un degradat de tons neutres i suaus. I la modernitat la va trobar en la Creu Hipercúbica de Salvador Dalí, que ha inspirat la seva creació. Així, també pot homenatjar el pintor en el 30è aniversari de la seva mort.

«Per reflectir de manera clara i concisa l’essència de les fires en els diferents quadrats de la creu», l’autora ha utilitzat fotos fetes per ella mateixa de nou elements que considera «icònics». Es tracta de la fulla de figuera (que segons Heinert «pertany a l’arbre que dona nom a la nostra ciutat, i també il·lustra el 101 aniversari de la Festa de l’Arbre»); en Berruga (que «des del 1876 representa les cercaviles de gegants i capgrossos, el folklore i la tradició»); els castellers (que «ens mostren l’esforç, la unió i el treball en equip»); el tiovivo del Museu del Joguet de Catalunya (que simbolitza les atraccions); un got de l’Embarraca’t; una paleta de pintor (que «engloba la barreja de múltiples colors, olors i textures que podem trobar pels carrers de la ciutat en totes les fires que tenen lloc l’1 de maig»); la baldufa que hi ha al terrat del Museu del Joguet (que representa «els jocs populars, els infants i, amb ells, la rua de les escoles»); un conjunt de llibres (que «homenatgen els nostres escriptors, d’abans i d’ara, i es poden veure també a la Fira del Llibre Vell i d’Ocasió»), i el tamborí i el flabiol originals que tocava en Sot a la Cobla d’en Pep Ventura (que «representen la sardana, però també engloben tots els balls de diferents gèneres i procedències que tenen lloc durant les festes»).

Durant la presentació del cartell, que es va fer ahir, l’alcalde, Jordi Masquef, es va mostrar «encantat» perquè inclou «un calidoscopi que recull totes les facetes de la Santa Creu, que és una festa multidisciplinària». I el regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, va dir que és «un somni perquè la Yvonne ha fet una composició de cartell que, a més, ha convertit en una creu».

L’escultura, de 2 metres d’alçària, estarà exposada durant totes les festes als porxos de l’Ajuntament. I això servirà per commemorar que aquest 2019 es compleixen 600 anys de l’inici de les Fires.

LA UNIÓ, PREGONERA. A banda, ahir també es va fer públic que el pregó anirà a càrrec de la Unió Esportiva Figueres, que enguany celebra el seu centenari. Durant la presentació del cartell, Masquef va avançar que «serà un pregó molt transversal, molt participatiu, amb la qual cosa entenc que el flamant president de la UE Figueres hi dirà unes paraules, però també intentarem que hi hagi jugadors que han format part de la història del club, i òbviament hi tindrà un paper transcendental el futur del club, el futur de la ciutat, que és el seu futbol base».

Les Fires i Festes d’enguany començaran el 26 d’abril i s’allargaran fins al 5 de maig. Està previst que la programació completa es presenti aquesta setmana, però ja se saben els noms dels artistes que actuaran a l’Embarraca’t.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li