Una experiència per sentir-se com a casa

0
812

“Quan entres al Molí de l’Escala palpes la delicadesa de la família a l’hora de preservar l’essència de la masia i tot el que ha significat. Et sents enmig d’un espai ple de records i amb molta història per explicar”


El Molí de l’Escala és una masia amb vint-i-tres segles d’història que va ser un dels punts clau en l’evolució de la societat escalenca i empordanesa. Avui és un dels espais gastronòmics i també hotelers de referència i és regentat per Jordi Jacas. Quan entres a l’espai, palpes la delicadesa de la família a l’hora de preservar l’essència de la masia i tot el que ha significat. Et sents enmig d’un espai ple de records i amb molta història per explicar.

L’equip del Molí de l’Escala rep amb amabilitat tothom qui entra per la porta i l’acompanya a la taula, parada de manera senzilla, però elegant. La sala manté la pedra típica de masia i l’acompanya una decoració minimalista que dona un toc càlid i acollidor a l’espai. Un cop seiem, ens rep el xef i propietari d’El Molí, Jordi Jacas , amb un somriure sota la mascareta i un «espero que tingueu gana, comencem?». «Que comenci l’espectacle», pensem. Al cap de pocs minuts ens presenta l’snak: Trilogia d’anxova. Una proposta divertida, a base del producte local, l’anxova de l’Escala. Hi ha olives d’en Xillu farcides d’anxova, mantega d’anxova —feta amb una anxova de 12 anys— i cruixent de nori d’anxova. Aquest darrer tastet és d’allò més curiós, ja que barreja els sabors del mar a través d’un cruixent que et fa venir ganes de repetir. El cambrer de sala, que fa agradable i divertida l’experiència, ens porta el segon tastet, una tapa inspirada en un plat històric de la carta: carpaccio de magret amb foie i oli de tòfona. «Ara entenc per què fa més de vint anys que aquest plat és a la carta». Deliciós.

Foto: Àngel Reynal

Ara sí, comença la proposta de Jordi Jacas per HORA NOVA. Ell mateix ens porta el que serà el primer plat dels entrants, per dir-ho així. Salmó marinat en soja i reposat en oli de gingebre i all blanc de curri. Visualment el plat és bonic, amb colors llampants i un elegant fons negre. I un cop a la boca, un contrast de sabors i textures molt agradable. El segon plat és Espàrrecs blancs amb carbonara de blat de moro, papada ibèrica curada, tòfona i pinyons. «És una carbonara més primaveral», etziba Jacas. D’entrada, el plat deixa una oloreta brutal a la taula, els espàrrecs blancs, gustosíssims i marcats, lliguen d’allò més bé amb la carbonara de blat de moro, i la papada ibèrica curada, tallada molt i molt fina deixa un gust a cada mossegada que fa gaudir de valent. Encara no hem acabat, l’últim entrant és La nostra versió d’una truita de moixernons de Sant Jordi saltats. Mai havia vist ni menjat una versió de truita així, què bona! Els moixernons deliciosos, i l’elaboració de la ceba morada confitada i el coriandre fa que el plat sigui lleuger i amb un punt fresc, tot i la seva consistència.

Foto: Àngel Reynal

Arriba el plat principal: és dijous i a l’Empordà, per tant, toca arròs. Mare meva! Quin arròs! El xef ens porta la cassola a taula, ens barreja l’arròs i ens serveix ell mateix, mentre ens explica l’elaboració. Arròs amb sepietes, bolets i pèsols llàgrima. Descobreixo per què se’ls anomena «caviar verd»: aquests pesolets esclaten a la boca i el gust és deliciós. No hem deixat ni una engruna a cap plat que ens han portat, tot era molt bo. I finalment, la part més dolça de l’experiència: les postres. Cremós de té matxa amb gelat de gingebre i taronja confitada. Una proposta ideal per acabar aquest gran àpat, amb el punt just de dolç i fresc. Els cafès els fem a l’exterior de la masia, sense pressa i amb un sol que fa més agradable l’estona. Quan acabem, el xef ens descobreix alguns dels secrets amagats de la casa, entre ells, el pas de la Via Heraclia. Sabíeu que l’edifici del Molí de l’Escala inicialment s’anomenava el Molí de Sant Vicenç i era un punt estratègic, ja que al cap dels anys va convertir-se en el punt d’arribada de l’enllumenat públic de l’Escala? Tot aquest llegat històric i molt més es descobrirà d’aquí a poc temps, de la mà del seu propietari i diferents col·laboradors. En l’actualitat, l’equip d’El Molí ha treballat per fer créixer l’establiment amb habitacions d’hotel, totes elles restaurades de manera diferent i mantenint la màgia de la masia. Aquesta ha estat la nostra experiència a El Molí de l’Escala, un lloc on et fan sentir com a casa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li