Una entitat preservarà la memòria de Fages

0
1059

L’Associació Balada del Sabater d’Ordis vol mantenir una activitat cultural basada en l’obra del poeta i escriptor


 

En els últims dos anys la figura de Carles Fages de Climent ha tingut una presència sovintejada en el panorama cultural empordanès i fins i tot català. La celebració dels 50 anys de la seva mort, el 2018, decididament impulsada per Mariàngela Vilallonga, fins fa poques setmanes consellera de Cultura de la Generalitat i aleshores directora de la càtedra de la UdG que porta el nom del poeta i escriptor figuerenc, ha estat aprofitada per mantenir viva la seva personalitat i obra, especialment en la recuperació de textos inèdits i la reedició de volums que han desaparegut de les llibreries.

Però per tal de continuar amb aquesta tasca, aquest estiu s’ha creat l’Associació Balada del Sabater d’Ordis, promoguda, entre altres, pel músic Carles Coll, el catedràtic de Llengua Catalana Joan Farrerós, el periodista Jordi Jordà i el net de l’escriptor, Carles Fages Torrents, entre altres. Expliquen que «som un grup d’empordanesos que sempre ens hem mogut en el món de la cultura, uns més a la part de la literatura i altres de la música, que vàrem descobrir Fages de Climent ja fa molt temps i que hem decidit promoure i difondre la seva obra, per això hem fundat aquesta associació».

L’associació té previst organitzar activitats culturals, com ara conferències, lectures, concerts i espectacles musicals basats en l’obra de Fages de Climent, així com col·laborar amb altres entitats que facin activitats encaminades a promoure l’obra del poeta empordanès. Assenyalen que «tota persona que tingui interès en l’obra de Carles Fages de Climent i ganes de col·laborar d’alguna manera amb l’Associació, pot omplir la butlleta específica i ser partícip de les nostres activitats, que trobarà a la nostra pàgina web». De moment associar-se és gratuït, però també hi ha l’opció de rebre únicament informació sobre les activitats de l’entitat.

NOU POEMARI. Entre finals d’agost i primers de setembre s’ha presentat aquesta associació a Castelló d’Empúries i Figueres, els dos municipis més vinculats a la figura de l’escriptor, però també ha sortit al carrer el nou poemari, D’horitzons i calitges. Poesia inèdita, publicat per l’editorial Brau Edicions i a cura de Jordi Pla Planas. És el 17è volum publicat de la seva obra inèdita des que el 2002, any del centenari del seu naixement, un equip format per Pla, Ferrerós i Narcís Garolera, també estudiós de l’obra de Fages, va emprendre aquesta tasca, amb el suport editorial de Quaderns Crema i, posteriorment, de Brau Edicions, amb Jenar Fèlix al capdavant.

Actualment, l’historiador castelloní Jordi Canet, que fou comissari de l’Any Fages de Climent (2018), n’està enllestint la correspondència, considerada molt important per a una correcta contextualització de l’autor i de la seva obra. Serà el llibre culminant d’aquesta recuperació de la personalitat d’aquest escriptor, del qual els seus estudiosos reconeixen que «Fages de Climent ha sorprès els qui desconeixien la seva producció literària gràcies al domini de les arts poètiques, fonamentades en un rigorós coneixement del món clàssic, i també de les fonts literàries que van alimentar la lírica occidental fins als seus dies».

RECUPERANT EL GENI. «Al carrer de Monturiol / tres genis han vist el sol / l’inventor del submarí / jo i en Salvador Dalí». Aquest és un dels epigrames més populars de Fages on es reivindicava, al mateix temps, la seva condició de figuerenc i de personatge que passaria a la història. El poeta va néixer a Figueres el 1902 i va morir, a l’hospital de la mateixa ciutat, el 1968. Avui en dia, encara continua essent recordat per tota aquella gent que el va conèixer en vida i pels que l’han descobert ja desaparegut. Durant molts anys la intel·lectualitat catalana el va marginar perquè el consideraven un personatge de dretes i espanyolista, fins al punt que ni Joan Triadú, ni Josep Maria Castellet, ni Joaquim Moles, el van incloure en les seves antologies de la poesia catalana. Fages, irònicament, dedicà un epigrama a Triadú que deia: «Aquest pobre Triadú, que per triar no té do, si quan tria, tria dur, és que és un mal triador».

La seva biografia actual, però, remarca que Carles Fages de Climent, poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor empordanès va ser un home de múltiples interessos que va cultivar des de la poesia fins al teatre. La seva obra, influenciada per Eugeni d’Ors i els noucentistes i emmarcada en la geografia física i humana de l’Empordà, bascula entre les fonts clàssiques i les tradicionals. De ben jove guanya, el 1924, el Premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona, i l’any 1958 obté el Premi Ciutat de Barcelona per Primer llibre de sonets.

L’associació que vetlla des d’ara per difondre la seva personalitat humana i literària porta el nom d’una dels seus textos més significatius, La balada del Sabater d’Ordis, amb pròleg de l’autor català Eugeni d’Ors i il·lustracions i epíleg del pintor Salvador Dalí, amic personal de l’autor, que ja li havia il·lustrat un altre poemari, Les bruixes de Llers. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li