Una edició per descobrir el Paradís

0
1771

Un producte editorial d’Ernest Abentin, Rafael Camps i Manel Gràvalos, a mig camí entre llibre i revista


Els promotors de la iniciativa ho deixen clar de bon començament. «Aquesta publicació no és un anecdotari, ni un recull de fotos que s’acompanyen de textos per a ser vistos com un ruta turístico-històrica per una determinada zona de Catalunya», adverteixen els autors d’aquest nou producte editorial fet a l’Empordà. En concret, es tracta del llibre-revista Paradís #1 Albirant les Alberes, una iniciativa del fotògraf Ernest Abentin, l’escriptor Rafael Camps i el dissenyador Manel Gràvalos.

La iniciativa es va presentar dissabte al vespre, al Motel Empordà, de la mà del periodista gastronòmic Salvador García-Arbós. Amb voluntat de continuïtat, però sense comprometre’s en una periodicitat, aquest primer volum és un assaig sobre el vi natural a partir del qual es pot fer un singular viatge pel territori. Una publicació per guardar, on les imatges i el disseny tenen tant o més valor que el text.

Els tres autors van explicar que «aquest llibre parla d’una gent i d’un lloc. Aquest llibre no parla de vi, ni recull postals. Aquest llibre és un assaig sense regles ni normes que no va a la recerca de resultats i conclusions. De fet, podem parlar d’un passeig. Aquest llibre és un passeig que fem des de l’altra banda del paisatge. Des de l’altre costat de les finestres. No hi ha investigacions profundes, perquè no hi ha recerca. Hi ha una visió no convencional d’una determinada zona». En qualsevol cas, reconeixen que «el vi és l’excusa».

ELS ORÍGENS DEL PROJECTE. La col·lecció de llibres-revistes Paradís va néixer fa uns anys, quan l’Ernest Abentin i en Rafael Camps es troben a Barcelona. L’escriptor va plantejar-li al fotògraf que volia fer un llibre sobre vins naturals, una temàtica sobre la qual només coneixien tres obres. La iniciativa va quedar un temps aturada, fins que el fotògraf va començar a donar cos a la idea a partir de promoure una publicació a mig camí entre un llibre i una revista, posant com a exemple la mítica edició de Dau al set, que va sortir al carrer als anys 50 del segle passat.

A partir d’aquí va anar prenent cos el projecte, concretat en el fet que «vàrem proposar-nos començar quelcom que parlés del paisatge, de la gent, de la cultura, del territori que hi ha a banda i banda de les Alberes, un indret màgic on trobem l’element que fa de pont iniciàtic: el vi natural. A la banda sud de les Alberes hi ha el primer productor de vi natural de Catalunya, en Carlos Alonso, i un dels primers productors a la Península. Al nord, estem farcits d’aquests productors de vi natural, com també d’invents curiosos com les nou caves a Banyuls i el fet que també hi trobem una vinagreria de vi natural».

El fotògraf Francesc Guillamet els va donar l’impuls moral definitiu per tirar endavant amb el projecte, que es va iniciar formalment el 27 d’agost del 2017 amb una visita a dos productors de vi natural, al municipi de Montesquieu d’Albera. «Hem de confessar que vam iniciar tot plegat sense guió, simplement posant-nos en marxa. Presentant-nos als llocs amb ganes de parlar, sense saber exactament de què, però mai necessàriament del vi», assenyalen. El primer resultat de tot plegat és aquest volum que a través de 120 pàgines –més de la meitat de les quals estan ocupades per fotografies de detall, que ocupen tot l’espai del full– fa un recorregut per una dotzena de cellers que produeixen vi natural i que es complementen amb una descoberta d’altres singularitats ecològiques d’aquesta serralada transfronterera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li