Una diada també groga

0
1701

La diada de Sant Jordi va emplenar l’emblemàtica Rambla de Figueres de llibres i roses, aquest any, també tenyides de groc


 

«Una àgora grega». Amb aquestes paraules definia Ricard Giralt -l’arquitecte municipal de principis de segle XX de Figueres- la Rambla de la ciutat, quan ramblejar era, per molts veïns i veïnes, una rutina inel·ludible. Els costums han anat canviat des de llavors, però durant la diada de Sant Jordi d’ahir l’emblemàtic passeig de Figueres s’hi va tornar a convertir. El temps també ho va afavorir: va ser respectuós. El cel cendrós no va deixar caure cap gota de pluja; la temperatura, agradable per anar en màniga curta i calçar les primeres sandàlies de la temporada. Al matí, alumnes i estudiants dels centres educatius circulaven en fila pel passeig; a la tarda, la gent va aprofitar per reunir-se amb familiars i amics, tot portant una rosa i algun llibre sota el braç. Amb les terrasses dels bars ben plenes, l’ambient que es respirava, la setmana que arrenquen les Fires i Festes de la Santa Creu, ja era de festa major.

PARADES SOTA ELS PLÀTANS. Més d’un centenar de parades, gairebé 120, es van instal·lar sota l’ombra dels plàtans centenaris: d’entitats, de floristeries, llibreries i de tots els partits polítics. Autors empordanesos, com Mercè Cuartiella, Enric Pujol i Jordi Roig, Montserrat Segura, Sebastià Roig, Jordi Calvet o José Luis Torres van signar llibres a les diferents parades. Les obres dels escriptors de la comarca eren les que més ressaltaven, a la primera fila dels taulells. Sobretot les de Fages de Climent.

SARDANES I LLEGENDES. En el marc de la diada, es van programar diverses activitats. A les 12 del migdia tocaven sardanes a la plaça de l’Ajuntament, i fins i tot els estudiants més joves s’hi van animar. A la placeta Baixa de la Rambla, davant del monument noucentista dedicat a Monturiol i obra d’Enric Casanova, va tenir lloc la Fira d’Intercanvi de llibres, una mostra de pastissos o una recreació de la llegenda de Sant Jordi.

ROSES GROGUES. El paisatge de la Rambla de Figueres per Sant Jordi roman inalterable. Aquest any, però, el groc, com a molts altres indrets de Catalunya, va inundar el passeig i va tenyir el color de les roses, normalment vermelles. En una parada, es convidava els passejants a escriure cartes per als presos. Justament ahir era el sant de dos d’ells: de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats des del 16 d’octubre de l’any passat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li