Una Comarca de Museus ret homenatge a J.V.Foix el Dia Internacional de la Poesia

0
1322

Enguany es commemora el 30è aniversari de la mort del poeta i escriptor català 


Aquest any es commemora el 30è aniversari de la mort del poeta i escriptor català J.V.Foix. Per homenatjar l’autor de “És quan dormo que hi veig clar” i coincidint amb el Dia Internacional de la Poesia, que se celebra el 21 de març, la xarxa Una Comarca de Museus ha organitzat diversos actes i activitats a vuit museus de l’Alt Empordà.

ANY J.V.FOIX. La Generalitat ha declarat el 2017 com l’any del poeta. En el marc de la commemoraciĂł el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala exposarĂ  un sonet sobre el mar del recull Sol, i de dol (1947), i repartirĂ  octavetes amb aquest poema als visitants durant tot el març. D’altra banda L’Ecomuseu – Farinera de CastellĂł d’EmpĂşries tĂ© previst exposar el poema que J. V. Foix va dedicar a l’assagista J. Bofill i Ferro tambĂ© dins el poemari Sol, i de dol a les sales permanents del museu. El poema escollit fa referència a les sitges, les moles i el pa.

A Figueres, al Museu de l’Empordà, el mateix 21 de març, a les 10.30h, l’alumnat del Consorci per la Normalització Lingüística- Oficina de Català de Figueres llegirà el poema Quatre colors aparien el món de J. V. Foix a les sales de pintura empordanesa. També s’hi llegirà La poesia que ha escrit la poeta mallorquina Antònia Vicens. A un altre dels museus de la ciutat, el Museu del Joguet de Catalunya, es repartirà entre els visitants octavetes amb un dels poemes del poemari Sol, i de dol, l’últim vers del qual s’ha convertit en un emblema del museu “m’exalta el nou i m’enamora el vell”.

El Museu de la Tècnica de l’Empordà també distribuirà un poema, Jo tem la nit, entre tots aquells que visitin el museu al llarg de tota la setmana.

Pel que fa al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, del 21 al 26 de març, donarà als visitants el poema Les Irreals Omegues (1948) i es podrà visualitzar aquest poema a la recepció. El MUME ha triat aquest poema que va ser escrit el setembre de 1936 per la seva relació amb la Guerra Civil. En el sentit més costaner, l’espai cultural La Ciutadella de Roses, del 21 al 26 de març, farà la lectura del poema És quan dormo que hi veig clar (1953), a l’inici de cada visita.

El vuité equipament d’Una Comarca de Museus, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, el 21 de març també oferirà als visitants l’octavetes del poema M’allegro e canto nella stagion novella (Boccaccio), extret del poemari Sol, i de dol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li