Una Comarca de Museus ret homenatge a J.V.Foix el Dia Internacional de la Poesia

0
1196

Enguany es commemora el 30Ú aniversari de la mort del poeta i escriptor català 


Aquest any es commemora el 30ù aniversari de la mort del poeta i escriptor català J.V.Foix. Per homenatjar l’autor de “És quan dormo que hi veig clar” i coincidint amb el Dia Internacional de la Poesia, que se celebra el 21 de març, la xarxa Una Comarca de Museus ha organitzat diversos actes i activitats a vuit museus de l’Alt Empordà.

ANY J.V.FOIX. La Generalitat ha declarat el 2017 com l’any del poeta. En el marc de la commemoraciĂł el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala exposarĂ  un sonet sobre el mar del recull Sol, i de dol (1947), i repartirĂ  octavetes amb aquest poema als visitants durant tot el març. D’altra banda L’Ecomuseu – Farinera de CastellĂł d’EmpĂșries tĂ© previst exposar el poema que J. V. Foix va dedicar a l’assagista J. Bofill i Ferro tambĂ© dins el poemari Sol, i de dol a les sales permanents del museu. El poema escollit fa referĂšncia a les sitges, les moles i el pa.

A Figueres, al Museu de l’EmpordĂ , el mateix 21 de març, a les 10.30h, l’alumnat del Consorci per la NormalitzaciĂł LingĂŒĂ­stica- Oficina de CatalĂ  de Figueres llegirĂ  el poema Quatre colors aparien el mĂłn de J. V. Foix a les sales de pintura empordanesa. TambĂ© s’hi llegirĂ  La poesia que ha escrit la poeta mallorquina AntĂČnia Vicens. A un altre dels museus de la ciutat, el Museu del Joguet de Catalunya, es repartirĂ  entre els visitants octavetes amb un dels poemes del poemari Sol, i de dol, l’Ășltim vers del qual s’ha convertit en un emblema del museu “m’exalta el nou i m’enamora el vell”.

El Museu de la TĂšcnica de l’EmpordĂ  tambĂ© distribuirĂ  un poema, Jo tem la nit, entre tots aquells que visitin el museu al llarg de tota la setmana.

Pel que fa al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, del 21 al 26 de març, donarĂ  als visitants el poema Les Irreals Omegues (1948) i es podrĂ  visualitzar aquest poema a la recepciĂł. El MUME ha triat aquest poema que va ser escrit el setembre de 1936 per la seva relaciĂł amb la Guerra Civil. En el sentit mĂ©s costaner, l’espai cultural La Ciutadella de Roses, del 21 al 26 de març, farĂ  la lectura del poema És quan dormo que hi veig clar (1953), a l’inici de cada visita.

El vuitĂ© equipament d’Una Comarca de Museus, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-EmpĂșries, el 21 de març tambĂ© oferirĂ  als visitants l’octavetes del poema M’allegro e canto nella stagion novella (Boccaccio), extret del poemari Sol, i de dol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li