Una aplicació informa sobre la previsió d’ocupació al bus exprés

0
415

L’aplicació de l’operadora SARFA fa des d’aquest estiu estimacions d’alta precisió per a la línia que uneix Figueres i Roses


En el marc d’una nova prova pilot, la línia de bus exprés e6 —que uneix Figueres i Roses— informa de la previsió d’ocupació dels autobusos via l’aplicació de l’operadora SARFA (Moventis). Es tracta d’una prova pilot amb una plataforma deep learning, un tipus de Machine Learning, que es basa en xarxes neuronals i que realitza estimacions d’alta precisió de l’ocupació dels serveis de transport. El sistema es nodreix amb dades històriques d’ús i cada dia s’actualitzen les prediccions recollint els canvis de tendència en els desplaçaments.

Les prediccions es presenten a l’aplicació de l’operadora categoritzades en cinc nivells d’ocupació: molt baixa (0-25%), baixa (25-50%), mitjana (50-75%), alta (75-100%) o molt alta (>100%).

Segons fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES), «informar els usuaris sobre la predicció d’ocupació dels autobusos al pas per la parada es una informació de molt més valor que presentar l’ocupació actual, ja que fins que el vehicle arribi a la parada de l’usuari el nivell d’ocupació pot variar i orientar-lo de forma errònia». L’objectiu final és, segons fonts del mateix TES, «oferir als usuaris informació precisa perquè puguin planificar els seus desplaçaments i fomentar un ús més esglaonat dels serveis de transport».

El model computacional basat en xarxes neuronals compta amb diferents estadis: depuració de dades i execució d’algoritmes de detecció de valors atípics que cal descartar per optimitzar les prediccions generades; filtratge, transformació i estandardització de les dades; caracterització del model i definició de paràmetres; estructuració del procés d’entrenament del model; generació de prediccions de tots els passos per parada, i categorització en les cinc tipologies mostrades als usuaris. La xarxa exprés.cat compta amb 41 línies de busos d’altes prestacions distribuïdes per tot Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li