Un videoclip sensibilitza sobre neteja, civisme i reciclatge al barri de Sant Joan

0
2584

L’audiovisual, que va ser presentat dijous al Centre Cívic del Bon Pastor amb la presència dels autors, explica la feina que porta a terme aquesta brigada, que actualment compta amb cinc treballadors, tots ells de la comunitat gitana


 

Sensibilitzar els veïns del barri de Sant Joan de Figueres sobre la importància de la neteja dels carrers, el civisme i el reciclatge són tres dels objectius que persegueix el videoclip A tu verita, realitzat per la brigada Bones Pràctiques del barri i editat per l’Ajuntament de Figueres. El videoclip, que va ser presentat dijous al Centre Cívic del Bon Pastor amb la presència dels autors, explica la feina que porta a terme aquesta brigada, que actualment compta amb cinc treballadors, tots ells de la comunitat gitana.

«La presentació del videoclip és una excusa, és un més dels molts treballs que realitza la brigada Bones Pràctiques», va dir Francesc Cruanyes, primer tinent d’alcalde i delegat especial del barri, que va afegir que «explica que la seva feina no és només netejar, sinó també sensibilitzar i fer que la neteja no sigui tan necessària, o que ho sigui de la mateixa manera que ho és a altres zones de la ciutat».

En aquest sentit, Cruanyes va comentar que el vídeo va pel camí de fer-se viral, però va assenyalar que «el que s’ha de fer viral és el contingut, és a dir, la feina que fa tota aquesta gent, així com els serveis i tècnics municipals, de forma constant».

La brigada forma part d’un programa de millora global i progressiva del barri de Sant Joan i rodalies, on estan implicats diferents serveis municipals com Promoció Econòmica, Medi Ambient, Serveis Urbans i Benestar Social a través de l’Oficina d’Inclusió Social i del Pla de Desenvolupament Comunitari.

Es treballa de manera molt estreta amb l’associació de veïns, el servei de Mediació de la comunitat gitana i el programa d’inserció laboral Enganxa’t i renova’t. Es concreta amb la contractació de veïns del barri perquè, a través de la pràctica diària de la neteja dels carrers, prenguin consciència de la situació i puguin després sensibilitzar la resta de veïns, buscant la seva implicació en la millora de l’entorn, tant en el reciclatge com en el manteniment dels espais públics.

Vivi Pérez, tècnica de l’Oficina d’Inclusió de l’Ajuntament de Figueres, va explicar que el programa té tres potes: «La formació de les persones contractades i l’acompanyament en el procés d’adaptació laboral, així com en la recerca posterior de feina; el suport en neteja i jardineria a la zona oest de la ciutat, amb tasques de suport als serveis municipals habituals, i la sensibilització dels veïns de la zona pel reciclatge i el manteniment dels espais públics, a través de tallers i xerrades, tant a l’escola com a veïns del sector».

El projecte es va posar en marxa l’any passat amb quatre treballadors i, vist el bon funcionament, aquest 2018 s’han contractat nou persones de la comunitat gitana que s’han incorporat a tres plans d’ocupació: cinc a la brigada Bones Pràctiques, dos a la brigada de paletes i dos a la brigada de jardineria.

La brigada ha realitzat 92 hores de formació en jardineria, paleteria, lampisteria i pintura; ha fet 10 tallers a l’escola Pous i Pagès amb un impacte de 131 alumnes; ha penjat cartells, i ha fet el videoclip A tu verita. «Amb la música s’arriba molt millor a la gent jove, i curiosament tenim contractat un bon músic com és l’Adan Torres o Gipsy ATG», va dir Pérez, que va afegir que «la lletra i la música és seva, i nosaltres vam donar suport».

Gipsy ATG va explicar que la proposta de fer el videoclip va sorgir dels seus companys de la brigada i que per a ell va ser «un repte personal». L’autor de la música i la lletra es va mostrar molt satisfet amb el resultat final, ja que permet que es vegi «la part verdadera del barri, i es veu que hi ha coses bones». Carlos Santiago, cap de la brigada, va comentar que els veïns han respost de forma positiva a la campanya i que s’utilitzen més les papereres i contenidors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li