Un tribunal popular jutja aquesta setmana la dona que va degollar el xicot a Roses

0
851

Un tribunal popular serà l’encarregat de jutjar a partir de dilluns a l’Audiència de Girona la veïna de Terrassa que va matar el seu xicot en un apartament de Roses el Cap d’Any del 2006. És previst que després de la constitució del jurat, l’acusada Maria Adiela R. O. declari a primera hora de la tarda. L’acusada va sedar la víctima amb tranquil·litzants i analgèsics i, després, li va seccionar la jugular amb un bisturí. El fiscal i l’acusació particular l’acusen d’assassinat i demanen que compleixi penes de 20 i 18 anys de presó. La defensa admet el crim però argumenta que la dona patia una alteració psíquica i sol·licita que la internin en un psiquiàtric entre quatre i sis anys.

Els escrits d’acusació ressalten que en el moment del crim l’acusada, que treballava d’auxiliar d’infermeria, mantenia una relació de parella estable amb la víctima. Feia uns quatre anys que sortien i van planificar passar el Cap d’Any a Roses. Per això, van llogar un pis dels apartaments Santa Llúcia de la platja de l’Almadrava.

El ministeri fiscal indica que la dona va decidir matar el seu xicot ‘davant la possibilitat en abstracte’ que algun dia decidís tallar amb ella. Per això, va agafar material quirúrgic i, durant la matinada de l’1 de gener, va drogar la víctima sense que se n’adonés. Li va donar sedants, tranquil·litzants i analgèsics i, mentre l’home estava estirat al llit, li va tallar la jugular amb un bisturí.

L’acusació pública ressalta que Maria Adiela R. O. va aprofitar que la víctima es trobava totalment indefensa per matar-la. Els Mossos d’Esquadra la van detenir poques hores després, quan la dona intentava marxar de Roses amb el vehicle. Des d’aleshores, està ingressada a la presó esperant el judici.

El fiscal qualifica els fets d’assassinat amb l’agreujant de parentesc i demana que s’imposi a la processada una pena de 20 anys de presó. L’acusació particular, per la seva banda, fa un relat dels fets semblant al del fiscal.

Al seu escrit, però, no indica cap mòbil específic del crim i ressalta que la processada no ‘pateix cap patologia psiquiàtrica i té les facultats cognitives i volitives conservades’. Demana una pena de divuit anys de presó per assassinat i que se li prohibeixi acostar-se a menys d’un quilòmetre de la família de la víctima durant deu anys.

La defensa, per la seva banda, fa un extens relat dels fets i indica que, en el moment del crim, l’acusada no era conscient del que es feia perquè tenia problemes psicològics. Aquesta part relata que, durant el temps que va durar la relació amb la víctima, Maria Adiela R. patia depressió, insomni i ansietat. Per això, durant el judici seran claus les declaracions dels pèrits que han avaluat l’estat psiquiàtric de la dona.

La defensa sosté que la processada tenia una ‘por malaltissa a ser abandonada’ i que fins i tot va decidir suïcidar-se. Per això, va sostreure medicaments de la feina i els va anar acumulant. Durant la festa del Cap d’Any, però, la defensa explica que l’acusada va veure com el seu xicot ‘flirtejava’ amb una jove francesa i això la va portar a matar-lo.

Aquesta part també ressalta que, quan els Mossos d’Esquadra la van enxampar, la dona no intentava fugir del lloc del crim sinó que es volia estimbar per la carretera que mena a Cadaqués des de Roses, i que va reconèixer ser l’autora del crim davant els agents i se’n va penedir.

A l’hora de sol·licitar una pena, la defensa exposa fins a sis alternatives, basant-se en si els fets es consideren homicidi o assassinat, i en si se li reconeixen eximents i atenuants psiquiàtriques, o de penediment i reparació del dany. En funció d’una o d’altra, demana que s’interni la seva clienta en un psiquiàtric entre quatre i sis anys.

És previst que el judici s’allargui fins al dia 20 quan els membres del jurat popular es retiraran a deliberar el veredicte que ha de decidir si Maria Adiela R. O. és culpable o no d’assassinat.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li