Un rècord amb rerefons

0
1145

El projecte Ocean Cats, amb l’escalenc Sergi Franch com un dels seus integrants, rema a favor del medi ambient


L’equip Ocean Cats fa pocs dies va aparèixer a l’escena mediàtica després de batre el rècord mundial de rem en ergòmetre durant 24 hores, quan va completar 364 quilòmetres amb un temps excepcional: els va sobrar la darrera hora del repte, que van aprofitar per fer relleus cada cinc minuts en comptes de cada hora, com ho havien fet en les primeres 23 hores de l’activitat.

Però més enllà d’aquest registre de rècord, el projecte impulsat pels quatre protagonistes d’aquest equip, entre els quals l’escalenc Sergi Franch, està compost de molts altres al·licients. El primer dels quals, per exemple, és que es tracta de l’única associació de rem transoceànic a Espanya. «Tots venim del món del rem», detalla Franch, vinculat també al Club de Rem Xon’s d’Empuriabrava. Juntament amb ell hi participen Martí Ramírez, de Palamós; Quim Planells, de Blanes, i Juanba Romero, de Llorca. «Des de l’inici el nostre projecte té un vessant molt esportiu, però també mediambiental, a causa de la problemàtica dels microplàstics al mar, i creiem que tenim una obligació moral d’aportar el nostre granet de sorra per a aquesta causa».

I una manera de projectar aqueta divulgació ecològica va ser el rècord mundial assolit a Palamós, tot i que la seva lluita en aquest sentit ve de temps enrere. En aquest sentit, Ocean Cats va engegar motors el 2019, i des de llavors no han parat de celebrar reptes esportius entrellaçats amb la divulgació —que també manifesten en visites a escoles— i amb la investigació —l’equip col·labora amb la Universitat de Barcelona i a cada sortida recull mostres d’aigua d’una zona concreta que després s’analitza—. «La passada tardor, per exemple, vam agafar mostres a la Costa Brava», concreta l’esportista escalenc, que també subratlla el repte majúscul que es prepara des de l’associació: la Talisker Whisky Atlantic Challenge, una cursa que surt de l’Illa de la Gomera, a les Canàries, i que acaba a la d’Antigua, al mar del Carib. Durant aquesta travessa, que esperen resseguir en un termini de 30 o 35 dies, també agafaran mostres de les aigües per al seu posterior anàlisi.

UN CALENDARI ATAPEÏT. Més enllà d’aquesta gran competició —uns 4.800 quilòmetres de distància—, que esperen acabar, i si es pot, guanyar, Ocean Cats té damunt la taula altres esdeveniments remarcables: per exemple, el mes vinent volen unir l’Ametlla de Mar amb Palamós, mentre que més endavant transportaran el seu altaveu esportiu i mediambiental a llocs com Tossa de Mar, o també al País Valencià i les Illes Balears, que intentaran unir mentre aconsegueixen més mostres de microplàstics.

Amb aquestes cites al calendari, i d’altres que n’arribaran, un dels objectius és obtenir un coneixement com a equip òptim «per poder afrontar el repte de l’Atlàntic amb certes garanties i amb més tranquil·litat».

UN ALTAVEU. Franch destaca que l’essència d’Ocean Cats és la de poder projectar un missatge mediambiental d’aquesta índole fent el que els agrada: remar. «Es tracta d’una problemàtica cada vegada més present i creiem que s’ha de dir més en veu alta. Des de dalt no estan canviant les coses perquè no els hi dona la gana, es podria gestionar d’una altra manera i tenir un món millor, per tant, si cadascú pren consciència i en un moment pot manifestar aquest problema, considero que en sortirem tots guanyant i farem pressió per canviar les polítiques, que és aquí on hi ha el remei».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li