Un passat ple de futur

1
1628

De moment, continuen les obres a Las Vegas, que entrarà en ple funcionament a partir del 20 d’abril


 

La història de Las Vegas es remunta al 19 de desembre del 1964 i va lligada a la figura de Pere Subirós, qui en va ser el promotor. Aquell dia va obrir les seves portes per primera vegada. La vida de l’antiga sala, en un principi la més gran de les comarques gironines, es va acabar la primavera del 2000, quan es va projectar la darrera pel·lícula: Pitch back.

Fins fa poc era impensable la seva reobertura. Ventura Pons la va descobrir el maig de l’any passat, mentre rodava la pel·lícula Miss Dalí entre Figueres i Cadaqués. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, recordava divendres passat el dia en què van entrar-hi amb el cineasta: «Va ser molt impactant. Era un forat negre. Però Ventura Pons se’n va enamorar i vam tenir la sort que se li posés entre cella i cella recuperar els cinemes». D’aquesta manera, el promotor, també del Grup Texas, va decidir restaurar l’espai i llogar-lo per un període de cinc anys als antics propietaris. El dia 5 d’abril Ventura Pons es mostrava emocionat: «Avui és un dia molt important per a Figueres i la comarca, gràcies a la complicitat i l’esforç de molta gent que hi ha cregut». Per la seva banda, Felip espera que els cinemes es converteixin en un «pol de dinamització» per a la ciutat i la comarca.

EN FUNCIONAMENT A PARTIR DEL 20 D’ABRIL. Tot i la inauguració del passat cap de setmana amb l’estrena de la pel·lícula Miss Dalí, no serà fins al dia 20 d’abril que l’equipament entrarà en ple funcionament. Encara s’han d’acabar les reformes de les tres sales del pis superior i, de cara a un futur no es descarta la possibilitat de construir-ne una més. El propietari del grup Texas ha batejat les sales: la més gran és la Salvador Dalí, amb 470 localitats; una altra, amb capacitat per a 140 persones, portarà el nom del director de cinema, Pere Portabella; una tercera, amb 100 butaques, dedicada a Luis Buñuel, que va escriure Le chien andalou a Figueres, i la més petita, amb 70, es dirà Pere Ignasi Fages. Las Vegas oferirà una programació semblant a la dels Texas de Barcelona. Es projectaran tant estrenes comercials i reestrenes com cinema en català i en versió original.


FESTIVAL, BEQUES O PREMIS. Marta Felip i Ventura Pons van repetir al llarg del dia de la inauguració en la seva voluntat d’organitzar un festival cinematogràfic o una convocatòria de premis i premis per fomentar la producció cinematogràfica: «Hem d’ensenyar el cinema al món», va recalcar Felip. A més, les quatre sales de Las Vegas es destinaran no només a la projecció de pel·lícules, sinó que també acolliran concerts, conferències o congressos.

COMPRA DE L’EQUIPAMENT. Reformar els 3.000 metres quadrats de Las Vegas ha tingut un cost d’1,7 milions d’euros. L’Ajuntament de Figueres n’ha aportat un 20%: 350.000 euros. Des del consistori ja s’està treballant per comprar l’equipament de l’espai, amb un valor fixat d’1 milió d’euros i l’objectiu que el continuï gestionant el cineasta.

PERE SUBIRÓS. Dies abans de la reobertura de Las Vegas, Gertrude Griessenberger, la filla adoptiva del primer promotor dels cinemes, Pere Subirós, va cedir el seu fons a l’Arxiu Comarcal. A part, Subirós va impulsar la urbanització de l’Horta d’en Capallera, la fàbrica RAM o la CIASA.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
RAFAEL J.
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
RAFAEL J.
Convidat
RAFAEL J.

“Era un forat negre”. diu l’alcaldessa. I en què pensa que es convertirĂ  a no trigar la Sala Edison, autèntica joia històrica, cinematogrĂ fica i en altres matèries? Potser que algun dia vingui un altre foraster que sĂ piga valorar-la ?