Un dibuix de Dalí sobre el Club Med, al Museu d’Art de Girona

0
1808

El Col·legi d’Arquitectes cedeix el croquis pertanyent a la col·lecció de l’arquitecte figuerenc Pelayo Martínez


 

L’any 2001, Catalina Martínez, filla de l’arquitecte figuerenc Pelayo Martínez (1898-1978), va fer donació a l’Arxiu d’Història del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, del fons professional del seu pare, format per 1.973 projectes, 1.175 imatges, 17 dibuixos artístics, 5 caixes d’arxiu amb documentació professional i personal, 306 monografies i 23 títols de revistes. També incloïa un dibuix que Salvador Dalí va enviar per carta, el 1961, a l’arquitecte figuerenc, responsable del Club Mediterranée, al cap de Creus, arrel d’una consulta que li va fer en relació amb el projecte de la ciutat de vacances que estava redactant. A la targeta de visita, que acompanyava l’obra, Dalí animava l’arquitecte, en castellà, a “no destruir el tall d’Atlàntida geològica sublim que és la plana de Tudela”.

El croquis, que es va descobrir el 2002, és una aquarel·la, amb parts en tinta, de petites dimensions (17×24 cm) que representa el paisatge de la plana de Tudela, amb les roques característiques _el Camell i l’Àliga_ presidint l’espai, coronades pel mar de fons i el cap de Cervera senyalant França. En l’esbòs, que compta amb un certificat d’autenticitat de la Fundació Gala-Salvador Dalí, l’artista va dibuixar-hi una proposta arquitectònica per al Club Mediterranée: unes edificacions d’un sol nivell, amb murs de pedra seca i cobertes integrades al paisatge. Dalí hi va incorporar personatges i va donar escala al dibuix i lloc, i va convertir la seva perspectiva en un plànol avançant-se a la proposta que Martínez i Jean Weyler, també arquitecte del complex, van realitzar.

Fins avui dia, el dibuix ha estat custodiat per l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona que ara, mitjançant un contracte de comodat, que es va formalitzar divendres passat, ha cedit al Museu d’Art de Girona, per un període de deu anys L’objectiu: que l’obra sigui exposada permanentment “en el marc i en les condicions adients, donada la seva singularitat, per la seva autoria, contingut i context”.

RECUPERACIÓ DEL PARATGE. La ciutat de vacances, formada per 430 edificacions, es va començar a enderrocar l’any 2009 seguint un projecte de recuperació de l’ecosistema de la zona, situat en ple cap de Creus.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li