Triar entre una sanció o fer teràpia

0
1096

Denuncien en tres mesos una trentena de casos de menors que consumien substàncies estupefaents a la via pública


Entre el mes de setembre i el desembre de l’any passat la Guàrdia Urbana de Figueres va detectar prop d’una trentena de casos de menors d’edat consumint substàncies estupefaents en espais públics, principalment del centre de la ciutat. Les denúncies per aquest tipus de consum han repuntat en els darrers mesos en general i preocupa que hi hagi tants casos de menors.

Per revertir aquesta situació i donar una sortida alternativa a les sancions econòmiques, l’Ajuntament de Figueres ha contractat una entitat especialitzada que oferirà sessions terapèutiques al menor i a la família. La mesura vol canviar els hàbits de consum dels joves amb la implicació de les famílies.

L’acció està impulsada per l’Ajuntament de Figueres en col·laboració amb el Departament d’Interior i el Consell Comarcal. A partir d’ara, un cop un jove sigui denunciat per la Guàrdia Urbana per consum de droga a la via pública, tindrà dues opcions. Una seria pagar la sanció d’entre 300 i 600 euros, que sol anar a càrrec dels pares, i l’altra, acollir-se a la mesura alternativa.

El programa consta de cinc sessions terapèutiques educatives individualitzades que es realitzen als serveis socials municipals. Les tres primeres sessions es fan amb el menor i les dues restants, amb la família. Això implica la signatura d’un compromís per les parts afectades que s’ha de complir. L’assistència a les sessions és obligatòria i en cas d’absència a alguna de les sessions es reactiva la sanció inicial.

En la presentació del programa, el vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, va declarar: «Hem augmentat la pressió al carrer un 400% respecte del mateix període de l’any passat i hem vist que la majoria de denunciats són menors d’edat. Ens va saltar l’alarma amb casos com el d’un menor de 14 anys als jardins de Puig Pujades consumint». Casellas va afegir que el pressupost de l’Ajuntament «triplicarà la despesa amb gossos al carrer», que detecten les substàncies prohibides. S’espera també un canvi de la legislació al departament d’Interior perquè els tràmits de les denúncies d’aquest tipus puguin ser més àgils.

El segon tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, va parlar d’una mesura que respon a la «transversalitat del govern» i amb la qual «no només es vol evitar el consum de droga a la via pública, sinó, sobretot, revertir conductes de consum que poden marcar aquests joves en l’edat adulta». En aquest sentit, Quiroga es va referir als estudis que demostren com el consum de substàncies estupefaents en menors d’edat comporta patologies que s’arrossegaran tota la vida.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li