Trepitjant la història d’Empúries

0
2274

‘Antiqua pavimenta’ mostra els mosaics del jaciment i repassa els diversos treballs de restauració i conservació


 

Al llarg de més de 100 anys d’excavacions arqueològiques a Empúries s’ha anat exhumant un important conjunt de paviments i mosaics que es poden situar entre el segles II aC i II dC. El conjunt s’ha convertit en un dels més importants coneguts a la península Ibèrica, tant pel seu nombre excepcional -aproximadament uns 150-, com per la seva diversitat tipològica, tècnica i decorativa i pel seu estat de conservació.

Aquests paviments es troben in situ i constitueixen un document excepcional per reconstruir la història constructiva i la funcionalitat de les estances on es troben ubicats. A Empúries, la concentració més gran de paviments i mosaics es troba als àmbits privats, que permeten documentar el desenvolupament de la tècnica constructiva i del llenguatge decoratiu, tot i que també se’n conserven en espais públics com ara temples, termes i tabernae, els antics locals comercials.

Per poder contemplar l’esplendor de tot aquest conjunt i, sobretot, conèixer de primera mà tant els projectes de conservació que històricament s’hi han desenvolupat, com els que es continuen fent, aquests dies es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)-Empúries l’exposició temporal Antiqua Pavimenta. Mosaics i Paviments d’Empúries. La mostra repassa els diversos treballs de conservació i restauració endegats des dels inicis de les excavacions, motivats pel fet que els paviments es troben a l’aire lliure, exposats als agents climàtics. En aquest sentit, actualment s’està desenvolupant un projecte conservatiu que té com a prioritat l’estudi de les causes de degradació i de les patologies, així com l’abast de les restauracions antigues.

TRES ÀMBITS. L’exposició, de petit format, que es podrà veure fins al proper 7 de gener, està estructurada en tres apartats. El primer, “Paviments construïts”, explica qui, com i amb quins materials i tècniques es construïen els paviments i mosaics a l’època romana, i les característiques de les diverses tipologies que es poden trobar al jaciment d’Empúries, tant a la ciutat grega com romana (paviments de morter, mosaics o opus tesselatum i opus sectile). En aquest apartat també es parla d’alguns emblemes que s’han descobert a Empúries, com el mosaic del Sacrifici d’Ifigènia.

El segon àmbit, “Paviments d’Empúries”, descriu les característiques, decoracions, tècniques i cronologia dels paviments del jaciment, per sectors, a la neàpolis (ciutat grega), a les domus o grans cases senyorials de la ciutat romana, i als espais públics com el fòrum i les termes. També es mencionen mosaics d’època tardoromana. En aquest apartat destaca una gran fotografia aèria del jaciment on se situen els mosaics i paviments més característics, i permet fer-se una idea molt precisa del conjunt de mosaics que s’han recuperat.

El darrer àmbit, “Conservació dels paviments”, mostra, des de les primeres restauracions fins a l’actual projecte. Aquí es pot veure com han canviat els criteris i les tècniques d’anàlisi i conservació, i com són les tasques dels restauradors, tant in situ com al taller.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li