Trànsit controla a la Jonquera l’excés de càrrega dels vehicles que entren al país

0
638

Els Mossos d’Esquadra, la Creu Roja i el Servei Català de Trànsit han muntat aquest dissabte un dispositiu especial a l’àrea de servei de la Porta Catalana, a la Jonquera, per informar, assistir i controlar als vehicles que provinents d’altres països europeus circulen pel corredor del Mediterrani de l’AP-7 en direcció a l’Estret de Gibraltar i el nord d’Àfrica. Durant les primeres dos hores i mitja de control, els agents han parat un total de 18 cotxes i furgonetes dels quals 11 han presentat un excés de pes que fluctuava entre els 250 i els 350 quilos. ‘El sobrepès i la manca d’elements de seguretat infantil són les principals infraccions’, ha reconegut el sotsinspector Jaume Franco. 

‘L’objectiu principal d’aquest operatiu passa per solucionar aquesta problemàtica de vehicles sobredimensionats i amb excés d’equipatge que van camí de l’Estret de Gibraltar i que són fatals per a la seguretat viària’, ha comentat el membre de l’Àrea Regional de Trànsit (ART) de Girona. ‘Amb el control d’aquests vehicles volem conscienciar i demostrar a l’usuari de l’excés de pes del seu automòbil. Un fet que aquí a Catalunya és sancionable tot i que avui no multem’, ha assenyalat Franco. ‘A banda, hi ha el recolzament de la Creu Roja perquè transmeti un missatge de prevenció, de recordatori de la necessitat de fer descansos cada cert temps i de mantenir una bona hidratació de grans i menors d’edat’, ha afegit el sotsinspector de l’ART de Girona.

La punta de llança de l’operatiu d’aquest dissabte han estat una patrulla d’agents situats al peatge de la Jonquera, al quilòmetre 6,5 de l’AP-7, que eren els encarregats de desviar cap a l’àrea de servei de la Porta Catalana tots els vehicles amb evident sobrepès i càrrega ostentosa. La gran majoria d’automòbils, provinents de països com Itàlia, Bèlgica, França, Holanda o Alemanya, estaven ocupats per famílies marroquines o argelines que anaven en direcció a l’Estret de Gibraltar per passar les vacances d’estiu als respectius països d’origen. En un aparcament de l’àrea servei, dos cintes metàl·liques eren les encarregades de pesar el vehicle i comprovar si el pes superava o no el màxim permès. En la majoria de casos, la càrrega d’equipatge i usuaris sobrepassava amb escreix els límits.

Després de comprovar aquest fet, els agents, amb l’ajuda de diferents intèrprets d’àrab de la Creu Roja, oferien al conductor la possibilitat de deixar part de l’equipatge per poder continuar el viatge. ‘El que es tracta és que deixin l’excés de càrrega. Se’ls hi ofereix la possibilitat de guardar-ho en un remolc de tràiler, en dipòsit, per tornar-ho a recollir d’aquí a 30 dies, de tornada a casa. Els hi donem un número de telèfon per tal que truquin i així puguin recuperar el material’, ha explicat Franco, que ha estat acompanyat pel cap de seguretat viària del Servei Català de Trànsit, Joan Antoni Balbín. ‘De cap manera es tracta d’un comís’, ha puntualitzat el sotsinspector de l’ART de Girona.

Paral·lelament, una vintena de voluntaris de la Creu Roja aconsellaven a conductors i acompanyants de fer una petita pausa en el viatge per recuperar forces, beure aigua i menjar alguna cosa. ‘Nosaltres controlem el cansament, preguntem quantes hores porten conduint, si han begut i si els nens van bé’, ha enumerat el portaveu de l’operatiu de la Creu Roja, Manel López. ‘En el tema de descans la gent diu que ja descansa força i els cotxes també són millors que abans, amb aire condicionat’, ha recordat López, que, tot i això, ha assenyalat que els nens petits necessiten més parades i descans que una persona adulta. ‘Cada dues hores s’hauria de parar’, ha afegit el membre de la Creu Roja. 

Tot i aquestes bones intencions de Mossos i Creu Roja, la majoria de conductors s’han mostrat contrariats i han mostrat la seva indignació per haver de deixar part de la seva càrrega a terra si volien continuar el viatge. ‘Nosaltres anem al Marroc. Varem sortir divendres a les set de la tarda de Pàdova i fins aquí hem anat bé’, ha comentat la Fadja Eddahmi, de 18 anys. ‘Ha estat arribar a la Jonquera que ens han parat, ens han pesat el cotxe i ens han dit que havíem de deixar part de l’equipatge perquè pesava 300 quilos de més’, ha lamentat Eddahmi, que ha titllat ‘d’injusta’ aquesta mesura. ‘No ho trobem just perquè portem regals per a la família, cosins, etcètera. Haurem de deixar bicis, vestits, de tot’, ha explicat la Fadja.

A més, tant ella com els cinc membres de la família, no veuen en gaire bons ulls el fet de poder recuperar els objectes que hauran de deixar en dipòsit. ‘Nosaltres teníem pensat de vendre el vehicle allà i tornar amb un altre transport. A més, d’aquí a 20 dies ja tornarem a ser a Itàlia. Que haurem de fer, venir aquí per recuperar les coses?’, ha preguntat la filla gran de la família Eddahmi. ‘El que haurien de fer és enviar-nos-ho a Itàlia’, ha finalitzat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li