Tramuntanart i Colerart Art, vi, natura i tramuntana

0
825

La tramuntana ha estat font d’inspiració de diversos recursos literaris i artístics. Josep Pla va escriure al llibre El meu país (1958) “[…] La tramuntana és una alliberació, un ambient propici a la impetuositat i a la vehemència. El garbí és malaltís; la tramuntana és fresca i sana. El garbí esborra les estrelles; la tramuntana crea cels rutilants d’una prodigiosa bellesa”, Carles Fages de Climent va escriure l’oració al Crist de la Tramuntana “Braços en creu damunt la pia fusta,/ Senyor, empareu la closa i el sembrat,/ doneu el verd exacte al nostre prat/ i mesureu la tramuntana justa/que eixugui l’herba i no ens espolsi el blat […]” i Gabriel Garcia Márquez, Doce cuentos peregrinos.
La tramuntana és una constant en els paisatges del cap de Creus que va pintar Salvador Dalí, i Lluís Llach va dir: “La tramuntana augmenta la meva tensió creativa, però després d’uns dies m’esgota.”
Un artista contemporani que també té la tramuntana, el paisatge de l’Empordà i el mar mediterrani com a font d’inspiració és Carles Bros. Aquesta admiració és tan gran que fa anys que treballa per plasmar-la en un festival d’art contemporani. Concretament en són dos, que se celebraran amb pocs dies de diferència a Colera i al Port de la Selva. “La tramuntana influeix molts els artistes. Neteja el cel de núvols i això fa que l’Empordà tingui moltíssimes hores d’insolació a l’any. El sol és llum i energia i amb el contrast fa més visibles els colors. El color ens provoca, ens anima, ens estimula i ens impulsa a expressar sentiments, estats d’ànims amb força i sensibilitat. El món del vi forma part de la nostra cultura. La vinya i el vi són natura i color”, ha explicat Carles Bros.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li