Traços que desmitifiquen la mort

1
1584

Trenta joves il·lustradors participen en el projecte ‘La mort, digna i il·lustrada’, de l’associació Dret a Morir Dignament


 

La mort, el darrer capítol de les nostres vides, continua essent, fins i tot avui, un gran tabú. Malgrat que és una realitat que tard o d’hora afecta totes les persones, es troba silenciada en molts àmbits de la societat, o bé se’ns presenta amagada darrere una imatge fosca i estereotipada. Aquesta és la idea de la qual parteix, i que vol combatre, La mort, digna i il·lustrada, un projecte creat i impulsat per l’associació Dret a Morir Dignament, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, per contribuir a fer més visible la mort i promoure una reflexió crítica sobre aquest fet vital.

La mort, digna i il·lustrada consta d’una exposició col·lectiva itinerant formada per obres d’una trentena de joves artistes que, utilitzant l’art com a eina per expressar sentiments, “deconstrueixen i canvien la imatge estereotipada de la mort, creant noves mirades i formes de representació, i donen peu a reflexionar sobre aquest fet i a buscar tot allò que hi ha darrere d’aquest concepte”, explica l’artista Alba Falgarona (Figueres, 1985), coordinadora tècnica, assessora artística i autora de l’obra que serveix d’imatge del projecte. Falgarona, que s’ha encarregat de contactar amb els artistes que han col·laborat altruistament amb la mostra, explica que buscava, sobretot, autors actius professionalment i amb perfils molt diferents, per poder simbolitzar i encarnar de manera diversa i heterogènia els diversos punts de vista sobre el concepte central del projecte. En la llista d’artistes de la mostra hi ha noms com ara Dani Torrent, Alba Domingo, Ignasi Blanch, Nirvana Jiménez, Anna Grimal o Elisa Ancori.

INAUGURACIÓ. La mostra col·lectiva es presentarà oficialment el proper divendres 12 de gener, a la Casa Empordà de Figueres, a 2/4 de 8 del vespre, i les obres es podran veure fins al 18 de febrer, en horari de 2/4 de 10 del matí a 2 del migdia i de 4 a 6 de la tarda, de dimarts a dissabte, i de 10 del matí a 2 del migdia els diumenges i dilluns. La mostra viatjarà fins a Barcelona, on es podrà veure a partir del 9 de maig al Niu Espai Artístic Contemporani.

Segons l’associació Dret a Morir Dignament, “amb aquest recull d’il·lustracions volem contribuir a desmitificar i desembolcallar el concepte de la mort. Creiem que aquest mot, a vegades tan amagat dins la nostra cultura, és tan important com la paraula vida”.


TREBALL PEDAGÒGIC. La mostra col·lectiva, però, és part d’un projecte més ampli: vol obrir una porta a conversar sobre la mort. Per això, es complementa amb una proposta de treball pedagògic dirigit principalment als alumnes dels instituts de secundària, amb xerrades, col·loquis i projeccions, amb l’objectiu de convidar-los a parlar i reflexionar serenament sobre aquest fet.

Abans de la visita, els objectius didàctics del projecte consisteixen a identificar les idees preconcebudes i la mirada predominant que existeix sobre la mort, introduir el concepte de mort digna, i dur a terme un procés creatiu. A l’exposició, es pretén que els alumnes observin i valorin les obres, i comprenguin i analitzin la informació que s’hi ofereix. Finalment, després de la visita, els objectius didàctics són analitzar, interpretar i valorar l’exposició, elaborar una fitxa tècnica d’una obra en concret i reflexionar sobre la relació de la societat amb la mort.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Bet
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Bet
Convidat
Bet

Potser si fóssim més conscients que morirem algun dia , les nostres vides de cop tindrien sentit.🎗️