
Club Editor publica el 21 de març el primer dels quatre volums i 2.000 pà gines de l’escriptora escalenca Caterina Albert
Al mateix temps que la primavera astronòmica, arribarà a les llibreries el primer volum de contes de l’escriptora escalenca Caterina Albert. Serà el primer de quatre volums i 2.000 pà gines que sortiran a la llum els propers dos anys amb els quals Club Editor reivindica «la dona i l’escriptora, l’empordanesa de l’Escala que, més enllà de ser l’autora de Solitud i Drames rurals, va escriure un centenar de contes que no són de lectura obligatòria als instituts i que encara esperen ser llegits».
EL PRIMER VOLUM. L’editorial comença pel final, amb els contes escrits al tombant dels cinquanta, Jubileu i Vida mòlta, quan la VĂctor tenia prop de 80 anys i «la ironia envellida com un bon vi». «Daten del temps de la desnazificaciĂł a tot Europa, tambĂ© en territori franquista, quan el règim ha de renunciar a certes brutalitats i autoritza la publicaciĂł d’algun llibre catalĂ , amb comptagotes i a condiciĂł que sigui inofensiu», explica l’editorial. En aquells moments, la gairebĂ© octogenĂ ria Caterina Albert, sota el pseudònim de VĂctor CatalĂ , no aixecava sospites. Però, amb els seus contes, continua posant el dit a la llaga. Entre els personatges d’aquests vint-i-dos relats hi ha un trinxeraire anomenat el Roig acompanyat d’un gos que es diu LenĂn, un burgeset que s’ha inflat de riquesa durant el primofranquisme explotant la desgrĂ cia dels altres, dos senyors que discuteixen de la fi de la supremacia masculina o tot d’homes i dones que viuen el matrimoni com una forma d’esclavitud. «La mĂ©s bella i decorativa de les teories no pot res contra la realitat dels actes», fa dir VĂctor CatalĂ a un dels seus personatges, i d’això tracten els seus contes.
Cada un dels quatre volums compta amb un postfaci. El primer Ă©s d’Enric Casasses, que parla del carĂ cter indomable de l’empordanesa: «Caterina Albert, des d’abans de ser VĂctor CatalĂ , des de nena, imagina la seva obra com una obra d’art i la seva feina com una feina d’artista, i quan amb catorze anys escriu els primers drames rurals, i quan guanya amb La infanticida un premi als jocs, i sempre, escriu el que li dona la gana: la llibertat, en art, Ă©s sagrada». És amb aquesta llibertat que jugarĂ entre dos noms i dos gèneres i que, mĂşrria i indisciplinada a consciència, escriurĂ en una llengua viva que desafia les normes fabrianes.
En aquesta mateixa lĂnia, l’editora dels textos, Blanca Llum Vidal, defensa que l’obra de la VĂctor tracta sobre la sediciĂł: «Ho Ă©s en la mesura que, ferida de realitat i filla d’un mĂłn excloent, masculĂ i arbitrari, la seva escriptura s’encamina a assenyalar cĂ rregues i a aixecar-les, a eximir del compliment d’obligacions ancestrals i cruels, a fer-se enfora del buf del destĂ i del baf de puresa».
ELS ALTRES VOLUMS. El segon volum, amb els reculls d’entre guerres (Contrallums, 1930, i La Mare Balena, 1920), sortirĂ a la tardor del 2018. I el tercer, amb Drames rurals, OmbrĂvoles i Caires vius, de principis de segle, el 2019, igual que el quart, que per primera vegada aplegarĂ el text Ăntegre de Mosaic i alguns contes inèdits.
Leave a Reply