Tots els contes de la VĂ­ctor, a la llum

0
3549

Club Editor publica el 21 de març el primer dels quatre volums i 2.000 pàgines de l’escriptora escalenca Caterina Albert


 

Al mateix temps que la primavera astronĂČmica, arribarĂ  a les llibreries el primer volum de contes de l’escriptora escalenca Caterina Albert. SerĂ  el primer de quatre volums i 2.000 pĂ gines que sortiran a la llum els propers dos anys amb els quals Club Editor reivindica «la dona i l’escriptora, l’empordanesa de l’Escala que, mĂ©s enllĂ  de ser l’autora de Solitud i Drames rurals, va escriure un centenar de contes que no sĂłn de lectura obligatĂČria als instituts i que encara esperen ser llegits».

EL PRIMER VOLUM. L’editorial comença pel final, amb els contes escrits al tombant dels cinquanta, Jubileu i Vida mĂČlta, quan la VĂ­ctor tenia prop de 80 anys i «la ironia envellida com un bon vi». «Daten del temps de la desnazificaciĂł a tot Europa, tambĂ© en territori franquista, quan el rĂšgim ha de renunciar a certes brutalitats i autoritza la publicaciĂł d’algun llibre catalĂ , amb comptagotes i a condiciĂł que sigui inofensiu», explica l’editorial. En aquells moments, la gairebĂ© octogenĂ ria Caterina Albert, sota el pseudĂČnim de VĂ­ctor CatalĂ , no aixecava sospites. PerĂČ, amb els seus contes, continua posant el dit a la llaga. Entre els personatges d’aquests vint-i-dos relats hi ha un trinxeraire anomenat el Roig acompanyat d’un gos que es diu LenĂ­n, un burgeset que s’ha inflat de riquesa durant el primofranquisme explotant la desgrĂ cia dels altres, dos senyors que discuteixen de la fi de la supremacia masculina o tot d’homes i dones que viuen el matrimoni com una forma d’esclavitud. «La mĂ©s bella i decorativa de les teories no pot res contra la realitat dels actes», fa dir VĂ­ctor CatalĂ  a un dels seus personatges, i d’aixĂČ tracten els seus contes.

Cada un dels quatre volums compta amb un postfaci. El primer Ă©s d’Enric Casasses, que parla del carĂ cter indomable de l’empordanesa: «Caterina Albert, des d’abans de ser VĂ­ctor CatalĂ , des de nena, imagina la seva obra com una obra d’art i la seva feina com una feina d’artista, i quan amb catorze anys escriu els primers drames rurals, i quan guanya amb La infanticida un premi als jocs, i sempre, escriu el que li dona la gana: la llibertat, en art, Ă©s sagrada». És amb aquesta llibertat que jugarĂ  entre dos noms i dos gĂšneres i que, mĂșrria i indisciplinada a consciĂšncia, escriurĂ  en una llengua viva que desafia les normes fabrianes.

En aquesta mateixa lĂ­nia, l’editora dels textos, Blanca Llum Vidal, defensa que l’obra de la VĂ­ctor tracta sobre la sediciĂł: «Ho Ă©s en la mesura que, ferida de realitat i filla d’un mĂłn excloent, masculĂ­ i arbitrari, la seva escriptura s’encamina a assenyalar cĂ rregues i a aixecar-les, a eximir del compliment d’obligacions ancestrals i cruels, a fer-se enfora del buf del destĂ­ i del baf de puresa».

ELS ALTRES VOLUMS. El segon volum, amb els reculls d’entre guerres (Contrallums, 1930, i La Mare Balena, 1920), sortirà a la tardor del 2018. I el tercer, amb Drames rurals, Ombrívoles i Caires vius, de principis de segle, el 2019, igual que el quart, que per primera vegada aplegarà el text íntegre de Mosaic i alguns contes inùdits.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li