Torna la vida piscĂ­cola a la riera de Figueres i a la Muga

0
566

Les obres de la depuradora han millorat els índexs biològics de la zona i han permès reduir l’amoni i els fosfats


Dos anys i mig després de la posada en servei de les obres d’ampliació de la depuradora de Figueres, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha constatat que hi ha hagut una millora considerable de la qualitat de l’aigua de la riera de la ciutat i també de la Muga. I això ha facilitat el retorn de vida piscícola a la zona. Concretament, els últims controls han detectat la presència d’espècies autòctones, com bagres i barb roig, i també algunes espècies exòtiques ja presents a la conca de la Muga, com l’alburn, la madrilleta vera i el gobi. A més, el control d’altres índexs biològics també ha evidenciat una notable millora.

Recordem que les obres d’ampliació, que van costar 5 milions d’euros, van acabar a finals del 2018. Els treballs es van concentrar sobretot en la construcció d’un nou reactor i d’un decantador secundari per a garantir la reducció de nitrogen. Cal tenir en compte que la planta, fins aquell moment, tenia una capacitat de tractament insuficient. Això provocava que la riera presentés un estat ecològic deficient, amb nivells d’amoni, fosfats i matèria orgànica (TOC) per damunt dels llindars de qualitat establerts.

Arran de les millores a la planta, però, a partir de dos punts de mostreig s’han observat reduccions properes al 90%, amb concentracions inferiors a 0,6 mg/l, límit establert de qualitat al medi. Les concentracions de matèria orgànica (TOC) han seguit una evolució a la baixa similar i, pel que fa als fosfats, les concentracions també s’han reduït, encara que no de forma tant notable.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li