Theros confessa que està gestant una segona part de ‘La fada negra’

0
1896

En l’obertura del Punt de Lectura va explicar que el capità Llampades li resulta irresistible i li demana una segona oportunitat


Davant d’un públic nombrós, l’escriptor Xavier Theros, autor de La fada negra i guanyador del Premi Josep Pla 2017, va inaugurar dissabte el cicle Punt de Lectura a Agullana amb un discurs amè, ric en dades històriques i farcit d’anècdotes curioses i sorprenents sobre la vida a la Barcelona del 1843. Theros va començar la seva intervenció situant el període de la revolta de Jamància i la forta repressió militar que va comportar. Des de la seva condició de cronista de Barcelona va presentar una ciutat col·lapsada, amb una densitat de població altíssima i unes condicions sanitàries i higièniques deplorables i, en aquest marc, es va referir a la desena de les bullangues de la ciutat com un període força oblidat pels historiadors.

En la gènesi de La fada negra, Theros va comentar que havia partit d’un conte anterior, en el qual apareixia un dels personatges principals de la novel·la. La feina de recerca el va conduir a les hemeroteques i els arxius i es va centrar sobretot en “testimonis de vista”, que són dietaris en els quals es detalla el dia a dia dels barcelonins. En aquest context, va destacar la importància del diari El Constitucional, l’únic que es va seguir publicant puntualment durant els tres mesos de la Jamància.

“Escriure una novel·la és ficar-se en una obsessió”, va comentar Theros, que va reconèixer que el fet de tractar aquesta època en un format de novel·la li ha permès, sens dubte, arribar a un públic molt més nombrós. També va explicar que, en el disseny de la trama, va descobrir una dimensió oposada a la del periodisme, on tot cal fer-ho amb urgència.

Al final de la xerrada, Xavier Theros va comentar que està escrivint una mena de segona part del relat, ja que el seu protagonista, el capità Llampades, opiòman, detectiu accidental, amant de la seva dispesera i que sembla sortir del quadre El rai de la medusa de Gericault, li resulta irresistible i li demana una nova oportunitat.

El cicle continuarà el divendres 11 d’agost amb la intervenció de l’escriptor gironí Rafel Nadal, que parlarà de la seva darrera novel·la, La senyora Stendhal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li