Territori d’espècies exòtiques

0
1433

L’Alt Empordà és una de les comarques on es concentren més espècies de tot Catalunya segons l’informe ‘Estat de la natura a Catalunya 2020’ elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat


L’Alt Empordà és una de les comarques on es concentren més espècies exòtiques de tot Catalunya. Així es desprèn de l’informe Estat de la natura a Catalunya 2020, que es va presentar dimecres. Es tracta d’una recerca anàloga a la que fan les Nacions Unides, la Comissió Europea i els països més avançats, els resultats de la qual es basen en dades i evidències científiques recollides per centenars de persones.

El document —elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) i els centres de referència en biodiversitat, amb la col·laboració de més de 40 entitats— s’estructura en cinc grans apartats: estat general de la biodiversitat, boscos i matollars, ambients agrícoles i prats, aigües continentals, i medi marí i litoral. Una de les conclusions més destacades és que en els últims 20 anys les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons s’han reduït en un 25%, una reducció que els experts atribueixen als canvis en els usos del sòl (abandonament d’activitats agrícoles i ramaderes extensives, expansió de la superfície forestal i urbanització del territori), el canvi climàtic i l’arribada d’espècies exòtiques.

En aquest sentit, l’informe destaca que «en una societat hiperconnectada amb tot el món, amb transports de mercaderies i persones des de gairebé qualsevol punt del planeta, l’arribada d’aquestes espècies portades voluntàriament o accidental per l’activitat humana des de països abans remots és actualment una nova realitat». I tal com es pot observar en el Mapa 1, l’Alt Empordà n’és un bon exemple.

A més, l’estudi fa un incís especial en el cas de les aigües continentals: si en termes generals la pèrdua de biodiversitat i la simplificació de les comunitats aquàtiques ha empitjorat, aquest fet és especialment intens a la comarca [vegeu el Mapa 2]. Segons l’informe, aquesta conjuntura és «el reflex d’una llarga història d’impactes humans sobre el medi», però en els últims anys s’ha agreujat per un increment sostingut d’espècies invasores, que en el cas de les conques, són introduïdes principalment amb repoblacions piscícoles i com a conseqüència de l’aqüicultura o el comerç de mascotes. Davant d’aquesta situació, els estudiosos alerten que, de tots els hàbitats d’interès comunitari, els que corren més risc de desaparèixer es troben majoritàriament en cursos fluvials [vegeu Mapa 3], i les comunitats aquàtiques estan en una situació encara pitjor. En aquest sentit, el document destaca la forta caiguda de les poblacions de peixos autòctons que hi ha hagut en els darrers 18 anys.

En canvi, conclou que l’estat químic de les masses d’aigua de l’Alt Empordà és majoritàriament bo, i només en algun afluent de la Muga hi ha una alts presència d’hidrocarburs, plaguicides, dissolvents orgànics o metalls pesants.


  • Pots veure els gràfics amb més resolució, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li