Territori de boscos força resistents

0
1808

Els boscos de la comarca resisteixen bé sequeres lleus i moderades, però són més vulnerables als episodis greus


 

L’Alt Empordà és una de les comarques catalanes amb els boscos més resistents a episodis de sequeres lleus o moderades, tot i que si la manca de pluges s’intensifica aquesta fortalesa també es va debilitant. Així ho indica el VulneMap, una nova eina desenvolupada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que prediu el grau de vulnerabilitat dels boscos a episodis de sequera de diversos tipus.

L’aplicació està formada per sis mapes de molt alta resolució que mostren sis possibles escenaris (del més lleu al més greu). Els estudis que han permès configurar-los indiquen que les alzines, molt presents a l’Alt Empordà, toleren molt bé les sequeres lleus, però comencen a mostrar signes de vulnerabilitat quan la sequera és moderada, i són especialment vulnerables a sequeres severes. Pel que fa als roures, són -igual que els faigs- especialment sensibles (presenten valors de vulnerabilitat mitjans i alts). Tot i així, les dues espècies són rebrotadores i es poden recuperar amb força facilitat si les condicions milloren.

Tenint això en compte, el VulneMap indica que, en casos de sequera lleu i moderada, els boscos de la comarca poden sobreviure sense problemes, ja que no són gens vulnerables. Si la sequera es fa més severa, però, el grau de vulnerabilitat va augmentant, sobretot als extrems oest i nord-est (als termes municipals d’Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Maçanet, i Espolla i Rabós d’Empordà). I comparant aquestes dades amb les de les altres comarques gironines, cal destacar que en escenaris de sequera lleu o moderada els d’aquí estan entre els que tenen un percentatge més reduït de vulnerabilitat alta, però que quan la sequera es fa greu els boscos de l’Alt Empordà tenen més d’un 40% de vulnerabilitat mitjana o alta.

Aquesta informació pot ser especialment rellevant a l’hora de planificar les prioritats pel que fa a gestió forestal. I és que una de les conseqüències de tenir els boscos més secs és, per exemple, que augmenta el risc d’incendi.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li