Teresa Jordà es compromet a pagar els ajuts pel míldiu abans de finals d’any

0
927

Els productors li demanen més ajudes per instal·lar tanques que mantinguin els senglars allunyats de les vinyes


Els viticultors amb la collita malmesa pel fong míldiu cobraran les ajudes abans d’acabar l’any. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ho va anunciar dimecres al celler cooperatiu d’Espolla, durant la reunió que va mantenir amb el Consell Regulador de la DO Empordà per tal d’analitzar la situació del sector vitivinícola. Segons va explicar Jordà, el departament ha treballat «incansablement» per tenir a punt les ajudes, i la previsió és publicar l’ordre el 21 de setembre.

Són 13 milions d’euros de fons propis que es destinaran als productors amb més del 55% de la collita afectada per la plaga. Segons la consellera, no és una xifra «aleatòria», perquè la plaga, especialment virulenta aquest any, ha afectat sobretot extensions de vinya ecològica. En global, calculen que el fong míldiu ha afectat entre un 20% i un 25% de la collita d’aquest any.

A la DO Empordà, la plaga ha minvat la producció d’aquest any. Tot i aquesta davallada de la collita, la previsió és que sigui de molt bona qualitat. La verema va començar una mica abans del que és habitual i enmig de mesures contra la propagació de la Covid-19. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que tant a l’Empordà com al conjunt del país la campanya de recollida de raïm està sent «molt segura».

MÉS TEMES. Un altre assumpte que es va abordar va ser la davallada en les vendes de vi, sobretot arran del tancament del canal Horeca per l’aturada d’hotels i restaurants. Jordà va exposar que el sector vitivinícola vivia un bon moment de consum i aquesta situació causada per la pandèmia ha suposat una «sacsejada».

En aquest sentit, va subratllar que el departament va detectar la situació des del primer moment i ja va dissenyar un pla de xoc amb mesures que van des d’ajudes a les DO que més han patit la situació a promoció i planificació d’estratègies: «Mai abraces totes les expectatives, però el Govern és molt conscient de la situació i hem estat a l’altura», va dir.

D’altra banda, a la trobada també es va parlar dels danys provocats pels senglars, també a les vinyes. «No hi ha reunió que faci aquesta consellera del sector que sigui on no surtin els problemes causats pels senglars», va dir Jordà. Una problemàtica amb diferents solucions, que passen des de fomentar el relleu generacional a les colles de caçadors fins a buscar sistemes per evitar que els animals entrin als cultius.

I aquí és on els productors van demanar més ajudes per instal·lar tanques, que han comprovat que són efectives. «Ja existeixen però es poden millorar, i tot el que es pugui millorar hem d’estudiar com fer-ho», va concloure la consellera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li