Tercer llibre sobre els governadors del castell

0
1171

El tinent general Carlos Díaz Capmany ja té enllestit el quart volum, que posarà punt final a la sèrie


La recerca històrica que el tinent general Carlos Díaz Capmany ha fet sobre el castell de Sant Ferran ha fet imprescindible consultar la seva obra —més de mitja dotzena de llibres dedicats a aquests recinte— per saber qualsevol cosa a l’entorn de la fortalesa i, de retruc, de la ciutat i comarca. L’últim volum —el tercer de la sèrie dedicada a divulgar els governadors destinats al comandament de la fortalesa— es va presentar divendres, a la seu dels Amics del Castell, que des de fa un parell de setmanes ha recuperat les seves activitats de tipus cultural.

Carlos Díaz Capmany (Figueres, 1933), que es troba en situació de segona reserva militar, és diplomat d’Estat Major i llicenciat en Dret. La seva carrera el va portar, entre altres càrrecs, a ser Governador Militar de Girona i Director de Gestió de Personal de l’Exèrcit de Terra. Ha escrit i ha donat conferències sobre fortificacions i organització militar. Des de la seva creació ha presidit la Junta de Promotors del Consorci del Castell de Sant Ferran en representació del Ministeri de Defensa.

El llibre Governador del castell de Sant Ferran (1875-1901) està inclòs dins la col·lecció —és el setè— «Episodis del Castell de Sant Ferran». El president de l’entitat, César Barrenechea, que va intervenir a l’inici de l’acte, assenyalà que «la publicació d’aquests llibres ens ha permès fer confluir diversos aspectes que com a associació creiem especialment rellevants, com és el de donar continuïtat a l’estreta relació entre el castell i la ciutat, fomentant-la a través del coneixement de la seva història».

Afegeix que «aquests llibres van a càrrec d’autors i investigadors locals, que a través dels seus coneixements i investigacions sobre fets o esdeveniments que han tingut lloc al castell, enriqueixen el fons bibliogràfic de les edicions locals. Al mateix temps, continuem mantenint amb rigor i empenta, la tasca de difondre el patrimoni històric i arquitectònic de la mateix fortalesa, dins del marc del que és una de les més importants de tot Europa.

EL LLIBRE. Díaz Capmany va explicar que en el seu nou volum, de poc més de 130 pàgines, «hi passen les biografies dels governadors que van ocupar aquest càrrec durant 25 anys que, en la història d’Espanya, comprenen la Restauració monàrquica, el regnat d’Alfons XII i la Regència. El país surt de les guerres carlistes i comença una etapa de forta estabilitat constitucional amb l’alternança de poder entre els dos principals partits de l’Estat, els conservadors de Cánovas del Castillo i els liberals de Sagasta. D’altra banda, és una època en la qual els militars comencen a tenir un elevat nivell de professionalització».

L’historiador figuerenc comenta que «a través de les semblances dels nou governadors que va tenir el castell de Sant Ferran durant el període que abasta el llibre, el lector es podrà fer càrrec de les circumstàncies per les quals va passar la nació en els anys finals del segle XIX. Tots ells havien participat en les guerres carlistes i la majoria procedien o van ser destinats a les colònies espanyoles (Cuba, Filipines, Puero Rico i Santo Domingo)», que van emancipar-se d’Espanya després de conflictes bèl·lics, del qual fou especialment sagnant el de Cuba. Díaz Capmany assenyala que «a cada biografia s’ha procurat apuntar la situació de Figueres i comarca en els anys que cada governador va exercir el càrrec».

Per elaborar el llibre, el tinent general ha pres com a base «el full de serveis del biografiat, un document existent a l’Arxiu Militar de Segòvia. En alguns casos s’ha hagut de completar la informació amb alguna altra informació del seu expedient militar. A més, s’han afegit altres notícies trobades en alguns dels llibres que s’esmenten en la bibliografia», tot plegat per fer tan completa com es pugui la informació que es dona de cadascun dels màxims responsables de la fortalesa figuerenca al llarg de la història.

Díaz Capmany va anunciar que ja té a punt el quart i darrer volum de la sèrie, que arribarà a l’any 1921. «A partir d’aquell moment ja no hi ha més governadors al capdavant de la fortalesa sinó que es nomenen comandants, és a dir, de rang inferior i sovint de mandats molt curts i variables que faria molt complexa l’elaboració d’un llibre. Amb els quatre volums dels governadors —n’han passat 42 en total— haurem tancat un cicle important de la història de Sant Ferran», assenyala l’autor.

Durant l’acte de presentació va intervenir el coronel i exdirector del Consorci de la fortalesa, Jesús Heras, que va remarcar «l’extraordinària lucidesa del tinent general i l’envejable forma física als seus 88 anys d’edat» i va remarcar, també, que «el castell de Sant Ferran és el que és a dia d’avui gràcies a l’impuls, la dedicació i la il·lusió que hi ha posat Díaz Capmany des que va presidir el Consorci que el gestiona». Heras i l’autor del llibre van posar-se al capdavant del projecte de creació del Museu d’Història Militar de Figueres, fa més d’una dècada, que finalment va quedar aturat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li