
Tot i que aquesta setmana no hi ha hagut cap mort, la Fundació Salut Empordà té por d’una latència del coronavirus
«El baix impacte del coronavirus a la comarca ens fa preveure una latència de la Covid-19, si no un rebrot, en les fases de desescalada, per la falta d’immunitzaciĂł de la població». SĂłn paraules del gerent de la FundaciĂł Salut EmpordĂ (FSE), MartĂ Masferrer, que afegeix que «no es pot descartar un brot difĂcil de controlar en la poblaciĂł de risc dels geriĂ trics comarcals».
Aquesta setmana els testos rĂ pids i les proves PCR que fa el Departament de Salut han confirmat 70 positius nous a l’Alt EmpordĂ (un augment superior al de la setmana passada), i 577 sospitosos (recordem que els positius sĂłn els casos detectats en alguna prova diagnòstica, i els sospitosos sĂłn les persones que han presentat sĂmptomes i han estat classificades com a possible cas per un professional sanitari). Això situa les xifres globals en un total de 516 positius i 2.793 sospitosos. I destaca el fet que, a diferència del que s’estĂ constatant en l’à mbit global, el 60% dels pacients sĂłn dones i el 40%, homes.
Pel que fa a la taxa d’afectació de la comarca, és de 38,62 casos positius per cada 10.000 habitants; un percentatge força inferior a la mitjana gironina, que és de 69,38. A més, val a dir que aquesta setmana la Covid-19 no ha matat directament cap alt-empordanès (recordem també que, tal com es pot veure en el mapa, estem en una de les comarques amb menys mortalitat de Catalunya). Tot i això, des de la Fundació Salut Empordà apel·len a la cautela.
A les seves instal·lacions aquesta setmana s’hi han tractat set casos nous (és el nombre més baix dels últims mesos), i s’hi han donat deu altes. Això fa que el còmput global, a l’hora de tancar aquesta edició, fos de 308 casos atesos, 157 altes i 24 defuncions. I com es pot observar en la grà fica, la corba ja s’ha estabilitzat completament.
En aquest sentit, però, també cal tenir en compte que hi ha positius que no rebran mai l’alta perquè viuen al Bernat Jaume, que n’hi ha d’altres tramitats per la FSE que són policies locals o treballadors de residències que no han estat ingressats (simplement la FSE els ha tramitat la PCR), o que també n’hi ha que passen la malaltia a casa o en residències gerià triques, entre altres variables.
CALMA ANĂ’MALA. Tenint en compte aquesta evoluciĂł de la pandèmia a l’Alt EmpordĂ , MartĂ Masferrer celebra que «la situaciĂł a la FundaciĂł Ă©s de baixada continuada de l’activitat de la Covid-19». AixĂ es posa en relleu en el nombre d’ingressats a l’hospital de Figueres, que a l’hora de tancar aquesta ediciĂł eren vuit, i el nombre de treballadors de baixa, que fa dies que es mantĂ© en tres. Això no obstant, afegeix que cal contextualitzar la situaciĂł: «La presència del coronavirus en la comunitat provoca un impacte ordinari en el funcionament de l’hospital: urgències, proves, consultes externes… Això ens obliga a disposar de circuits especials diferenciats, equips de protecciĂł permanents i sistemes de cribratge que poden retardar les proves, visites o intervencions. I tambĂ© obliga a modificar els règims de visita i presència d’acompanyants a l’hospital per garantir la seguretat dels pacients i els professionals», diu Masferrer. I alerta que amb la desescalada la situaciĂł es pot tornar a complicar.
Leave a Reply