Temen un rebrot de la Covid a la comarca per la falta d’immunitat de la població

0
1998

Tot i que aquesta setmana no hi ha hagut cap mort, la Fundació Salut Empordà té por d’una latència del coronavirus


«El baix impacte del coronavirus a la comarca ens fa preveure una latència de la Covid-19, si no un rebrot, en les fases de desescalada, per la falta d’immunització de la població». Són paraules del gerent de la Fundació Salut Empordà (FSE), Martí Masferrer, que afegeix que «no es pot descartar un brot difícil de controlar en la població de risc dels geriàtrics comarcals».
Aquesta setmana els testos ràpids i les proves PCR que fa el Departament de Salut han confirmat 70 positius nous a l’Alt Empordà (un augment superior al de la setmana passada), i 577 sospitosos (recordem que els positius són els casos detectats en alguna prova diagnòstica, i els sospitosos són les persones que han presentat símptomes i han estat classificades com a possible cas per un professional sanitari). Això situa les xifres globals en un total de 516 positius i 2.793 sospitosos. I destaca el fet que, a diferència del que s’està constatant en l’àmbit global, el 60% dels pacients són dones i el 40%, homes.

Pel que fa a la taxa d’afectació de la comarca, és de 38,62 casos positius per cada 10.000 habitants; un percentatge força inferior a la mitjana gironina, que és de 69,38. A més, val a dir que aquesta setmana la Covid-19 no ha matat directament cap alt-empordanès (recordem també que, tal com es pot veure en el mapa, estem en una de les comarques amb menys mortalitat de Catalunya). Tot i això, des de la Fundació Salut Empordà apel·len a la cautela.

A les seves instal·lacions aquesta setmana s’hi han tractat set casos nous (és el nombre més baix dels últims mesos), i s’hi han donat deu altes. Això fa que el còmput global, a l’hora de tancar aquesta edició, fos de 308 casos atesos, 157 altes i 24 defuncions. I com es pot observar en la gràfica, la corba ja s’ha estabilitzat completament.

En aquest sentit, però, també cal tenir en compte que hi ha positius que no rebran mai l’alta perquè viuen al Bernat Jaume, que n’hi ha d’altres tramitats per la FSE que són policies locals o treballadors de residències que no han estat ingressats (simplement la FSE els ha tramitat la PCR), o que també n’hi ha que passen la malaltia a casa o en residències geriàtriques, entre altres variables.

CALMA ANÒMALA. Tenint en compte aquesta evolució de la pandèmia a l’Alt Empordà, Martí Masferrer celebra que «la situació a la Fundació és de baixada continuada de l’activitat de la Covid-19». Així es posa en relleu en el nombre d’ingressats a l’hospital de Figueres, que a l’hora de tancar aquesta edició eren vuit, i el nombre de treballadors de baixa, que fa dies que es manté en tres. Això no obstant, afegeix que cal contextualitzar la situació: «La presència del coronavirus en la comunitat provoca un impacte ordinari en el funcionament de l’hospital: urgències, proves, consultes externes… Això ens obliga a disposar de circuits especials diferenciats, equips de protecció permanents i sistemes de cribratge que poden retardar les proves, visites o intervencions. I també obliga a modificar els règims de visita i presència d’acompanyants a l’hospital per garantir la seguretat dels pacients i els professionals», diu Masferrer. I alerta que amb la desescalada la situació es pot tornar a complicar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li