Tecnologia per protegir el cep del fong mĂ­ldiu

0
1863

Una xarxa d’onze estacions meteorològiques ajudarà els viticultors a combatre la malaltia de la vinya que afecta la producció de raïm. S’evitaran els pesticides


 

La batalla contra una de les principals malalties que afecten les vinyes podria estar guanyada. I el tractament no seria precisament químic. Divendres passat la DO Empordà va presentar la xarxa d’estacions meteorològiques que ajudarà els viticultors a combatre de manera més ecològica el fong anomenat míldiu. Les instal·lacions haurien de reduir al mínim o evitar els tractaments fitosanitaris.

La xarxa està formada per 11 estacions meteorològiques ubicades a l’Alt i al Baix Empordà. En els darrers dies se n’han instal·lat cinc als municipis de Masarac, Agullana, Garriguella, el Port de la Selva i Calonge. A més, s’hi afegeixen les quatre estacions més dels cellers Espelt i Peralada, ubicades a Vilajuïga i Rabós, Colera i Capmany. Finalment també s’integren a la xarxa les dues unitats més de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques de Catalunya (XEMA) situades a Espolla i Roses. La distribució d’aquestes instal·lacions permetrà fer previsions a petita escala i més ajustades a les zones de la DO Empordà. Es podran predir els riscos d’infeccions de míldiu a partir de les condicions meteorològiques que n’afavoreixen l’aparició i la propagació.

Les dades que recullin els aparells s’aniran analitzant de manera periòdica. Qui s’encarregarà de fer-ho serà l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries (IRTA). Cada vegada que es detectin les condicions propícies per l’aparició de míldiu s’avisarà els viticultors perquè facin el tractament corresponent. Per tant, no s’hauran d’aplicar pesticides i fitosanitaris als ceps de manera periòdica. Les estacions funcionen amb energia solar els 365 dies a l’any i fan com a mínim una lectura cada hora. Disposen de sensors de temperatura i d’humitat, pluviòmetre, anemòmetre i sonda d’humectació foliar (per veure si les fulles estan molles).

El míldiu provoca que les fulles del cep s’assequin i no puguin fer la fotosíntesi, i això afecta directament en la producció del raïm.

El projecte, presentat divendres passat a Masarac, estarà en fase de procés tres anys. Hi estan implicats, a més de la DO Empordà, el centre IRTA-Mas Badia, el Departament d’Agricultura i la Diputació de Girona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li